Και όμως είναι βασιλόπιτα και μάλιστα από την Καππαδοκία, από τον τόπο του Άγιου Βασίλη! Είναι στριφτή, έχει καρύδια και κανέλα και περιχύνεται με πετιμέζι.
Στον πρωτοχρονιάτικο Γαστρονόμο έχουμε άλλες 13 πίτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις χαμένες πατρίδες. Κυκλοφορεί την Κυριακή 29/12 με την Καθημερινή. Καλή χρονιά!
Οι απόγονοι των προσφύγων από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, που τους συναντήσαμε στα χωριά έξω από την Κοζάνη, μας είπαν πως το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συνηθιζόταν να ετοιμάζονται δύο βασιλόπιτες: μία γλυκιά στριφτόπιτα με καρύδια και σιρόπι από πετιμέζι και μία αλμυρή τυρόπιτα.
Και οι δύο έχουν το όνομα «Βασιλού η πίτα», η πίτα του Αγίου Βασιλείου δηλαδή. Τα φύλλα, ανεξάρτητα από το είδος τους, λέγονται «βάσα» και κλείνουν μέσα τους τόσο αλμυρή όσο και γλυκιά γέμιση.
Η συγκεκριμένη εδώ είναι η γλυκιά εκδοχή και σιροπιάζεται με πετιμέζι, το κυρίαρχο γλυκαντικό για αιώνες, και όχι με μέλι ή ζάχαρη.
Είναι μεν πολύ πηχτό, αλλά, καθώς πέφτει πάνω στην καυτή πίτα, αμέσως μόλις αυτή ξεφουρνιστεί, αραιώνει όσο χρειάζεται για να μπορεί να απλωθεί.
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
- 500 ml χλιαρό νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
- 3 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού τριμμένη καρυδόψιχα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 2 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
- Για τη βασιλού, ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό. Ίσως δεν χρειαστεί όλο.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη καρυδόψιχα με την κανέλα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπάλες.
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί η επιφάνειά τους) και με τον πλάστη-βέργα το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά.
- Το αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω του 2-3 κουτ. σούπας καρύδια. Τυλίγουμε σε ρολό και μετά το κάνουμε σαλίγκαρο. Τον τοποθετούμε στο κέντρο του λαδωμένου ταψιού.
- Συνεχίζουμε ανοίγοντας σε φύλλο ένα ένα και τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, τα οποία τυλίγουμε σε ρολά και τακτοποιούμε εφαρμοστά γύρω από τον σαλίγκαρο του ταψιού, ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένας μεγάλος σαλίγκαρος που να πιάνει όλο το ταψί.
- Τον αλείφουμε με λάδι και φουρνίζουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε την πίτα και αμέσως, όσο είναι καυτή, τη ραντίζουμε με το πετιμέζι, αλείφοντας παράλληλα με ένα πινέλο, για να απλωθεί παντού. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.