Tag: τότσικας

«…Την δεκαετία ’40 -‘50 η χώρα μας βρέθηκε στην δίνη της ξένης κατοχής, της πείνας, της καταστροφής του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως γνώρισε την φρίκη των ατομικών και των μαζικών δολοφονιών σημαντικού τμήματος του πληθυσμού στις πόλεις, τα χωριά και την ύπαιθρο, από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές και τους έλληνες συνεργάτες τους.

ʽΟσον αφορά την ΣΜΠΕ στην Ηλιούπολη, όλη η εκτός σχεδίου περιοχή συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Προφήτη Ηλία και του τέρματος της οδού Νεύτωνος, εντάσσονται όπως και στο Π.Δ. 2011 στην Αʼ Ζώνη προστασίας. Δηλαδή δεν επιτρέπονται οικιστικές χρήσεις.

Με μια μακροσκελή και «βαρύγδουπη» ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος του κλίμα που επικρατεί στο δήμο μας, ύστερα από την αποκάλυψη μέσω ενός δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αλίμου ότι προωθεί την κατασκευή ενός Διαδημοτικού Νεκροταφείου στην Ηλιούπολη και συγκεκριμένα, στον χώρο του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Στιγμιότυπα από την σημερινή φιέστα στην Αργυρούπολη. Προφανώς, κανένας από τους συμμετέχοντες στην σημερινή φιέστα, δεν άκουσε για τα χιλιάδες αυθαίρετα του Υμηττού, για τους καταπατητές του δημόσιου δασικού χώρου, για τους παράνομους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, για τα παράνομα Νεκροταφεία που αυξάνονται και πληθύνονται, για τις αυθαίρετες εκκλησίες και μοναστήρια, για..για..για

Το ''μυστικό'' για νέο νεκροταφείο στον Υμηττό, στα όρια του Δήμου Ηλιούπολης συζητιέται ανεπίσημα εδώ και πολλούς μήνες. Η σημερινή δημοτική αρχή Ηλιούπολης το γνώριζε αλλά δεν το δημοσιοποιούσε.

«…Διάφοροι μεγαλόσχημοι παρέκαμπταν κατά καιρούς τα διατάγματα προστασίας του Υμηττού για να κατασκευάσουν 7.000 κατοικίες, ανάμεσά τους η βίλα-αναψυκτήριο του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα. Δήμοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, Εκκλησία και ιδιώτες έχουν ιδιοποιηθεί χιλιάδες στρέμματα, τα οποία προσπαθούν να εντάξουν στο σχέδιο πόλεως.

Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται εκτεταμένα αποσπάσματα από Υπόμνημα που κατέθεσα στον Υπουργό Πολιτισμού (αρ. πρωτ. 3241/3.6.2009)

Τον περασμένο Αύγουστο, συμπολίτες μας διαπίστωσαν και κατήγγειλαν στο δασαρχείο την διεξαγωγή παράνομων εργασιών στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία της Ηλιούπολης, που βρίσκεται στη Βʼ Ζωνη προστασίας του Υμηττού

«…Διάφοροι μεγαλόσχημοι παρέκαμπταν κατά καιρούς τα διατάγματα προστασίας του Υμηττού για να κατασκευάσουν 7.000 πολυτελείς κατοικίες, ανάμεσά τους η βίλα-αναψυκτήριο του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα. Δήμοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, Εκκλησία και ιδιώτες έχουν ιδιοποιηθεί χιλιάδες στρέμματα, τα οποία προσπαθούν να εντάξουν στο σχέδιο πόλεως…» (1)

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά - εμπρησμό στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, θεωρώ σκόπιμη την αναδημοσίευση από το περιοδικό "ΟΥΤΟΠΙΑ" τ.123, Δεκ. 2017 ενός κειμένου μου για την συνολική κατάσταση που επικρατεί - και σήμερα - στον Υμηττό.

*Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με τον τίτλο «Αρκετά κύριε Βαλασόπουλε» και αναφέρεται σε γεγονότα και συνθήκες εκείνης της περιόδου, οι οποίες ισχύουν και σήμερα

Στην εν εξελίξει συζήτηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην Ηλιούπολη, υπάρχει κάποια αναφορά για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Ηλιούπολης του λεγόμενου «Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής», ενώ απουσιάζει εντελώς κάποια αναφορά για το τι πρόκειται να συμβεί στην γειτονική περιοχή του Αγ. Νικολάου

Με αφορμή την συζήτηση για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας που αναζωπυρώθηκε πρόσφατα στην Ηλιούπολη, θεωρώ χρήσιμη, ιδιαίτερα για τους νεώτερους, την αναδημοσίευση μιας ανακοίνωσης του “Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης” που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2004 και παραμένει επίκαιρη (Περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου "Εδώ κάποτε...Συμβολή στην ιστορία της Ηλιούπολης¨, 2005, εκδόσεις ΚΨΜ).

Το 2004, η τότε δημοτική αρχή Θοδ.Γεωργάκη είχε αποφασίσει να κατασκευάσει ένα σχολικό συγκρότημα 7.700 μ2 περίπου (6ο Γυμνάσιο, 9ο Δημοτικό, 9ο και 18ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης) στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή του Υμηττού, στο τέρμα της Λεωφ.Πατριάρχου Γρηγορίου, κοντά στο γήπεδο της "ΔΙΑΝΑ" και δίπλα στο υπάρχον ρέμα, στα σύνορα Ηλιούπολης - Βύρωνα.

O Χρεμωνίδης, Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός, ήταν ο εισηγητής της σύναψης συμμαχίας Αθήνας και Σπάρτης ενάντια στον Μακεδόνα βασιλέα Αντίγονο Γονατά, ο οποίος συγκρούστηκε και με τον Πτολεμαίο της Αιγύπτου για τον έλεγχο του Αιγαίου.