Η συνταγή της ημέρας:''Βάφλες με ξινόγαλα και παγωτό''

Άρτος και Θεάματα 16 Μαϊου 2024

Αυτές οι βάφλες είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές που κυκλοφορούν στην Αμερική. Το ξινόγαλα τους δίνει τέλεια γεύση και αέρινη υφή και θεωρείται «θαυματουργό».

Γι’ αυτό και το χρησιμοποιούν πολύ και σε πάνκεϊκ και άλλους τέτοιους χυλούς.

Ζάχαρη & Αλεύρι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


10' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά - Τεμάχια: 10 μεγάλες βάφλες των 20 εκ.
  •  1 μεγάλο αυγό
  •  400 γρ. (2 κούπες) αριάνι, ξινόγαλα, buttermilk ή κεφίρ
  •  110 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, αλλά όχι ζεστό + λίγο για τη βαφλιέρα
  •  2 κάψουλες βανιλίνη
  •  210 γρ. (1 + 2/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ζάχαρη
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη, για έξτρα γεύση (προαιρετικά)
Σιρόπι σοκολάτας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο)
  •  1/2 κούπα κακάο
  •  1 κούπα ζάχαρη
  •  1 τσιμπιά αλάτι
  •  1/2 κούπα κρύο νερό
Σερβίρισμα
  •  παγωτό βανίλιας ή άλλο της αρεσκείας μας
  •  φρέσκα φρούτα, π.χ. σμέουρα, φραγκοστάφυλα, μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
Διαδικασία
Σιρόπι σοκολάτας
  1. Για να φτιάξουμε βάφλες με ξινόγαλα και παγωτό, ξεκινάμε με το σιρόπι σοκολάτας.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν τα γρομπαλάκια κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι και το νερό ανακατεύοντας και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοβράζει και το αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση θα είναι ακόμα αρκετά ρευστό, αλλά θα πήξει αφού κρυώσει.
  4. Αφού κρυώσει καλά, μπορούμε να διατηρήσουμε το σιρόπι στο ψυγείο, μέσα σε βάζο. Αν πήξει πολύ, το ξαναζεσταίνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί κάθε φορά που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Βάφλες
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα χειρός το αυγό, το αριάνι, το λιωμένο βούτυρο και τις βανιλίνες μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας έως ότου γίνει ένας ομοιογενής χυλός (δεν πειράζει αν παραμείνουν κάποια γρομπαλάκια αλευριού).
  4. Ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα μέχρι να κάψει καλά και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
  5. Ψήνουμε τις βάφλες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της βαφλιέρας, υπολογίζοντας περίπου 1/3-1/2 κούπα από το μείγμα για κάθε βάφλα. Συνήθως θέλουν ψήσιμο 2-3 λεπτά.
Σερβίρισμα
  1. Σερβίρουμε τις βάφλες με παγωτό, φρούτα της αρεσκείας μας και σιρόπι σοκολάτας.
Μυστικά

  • Αν δεν έχουμε αριάνι ή κάποιο από τα άλλα υλικά, μπορούμε να βάλουμε 150 γρ. γιαούρτι ανακατεμένο με 250 γρ. φρέσκο γάλα. Αν δεν έχουμε ούτε γιαούρτι, μπορούμε να βάλουμε 400 γρ. γάλα το οποίο θα ανακατέψουμε με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά, μέχρι να ξινίσει και να πήξει ελαφρώς (δεν μας πειράζει αν μοιάζει κομμένο).
  • Αν δεν σερβίρουμε αμέσως τις βάφλες και θέλουμε να τις κρατήσουμε για αργότερα, τις τυλίγουμε σε μεμβράνη (αφού κρυώσουν) και τις βάζουμε στο ψυγείο. Έπειτα μπορούμε να τις ζεστάνουμε στον φούρνο, στους 180°C για 6 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 433 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.