Σπανακοπιτάκια τυλιγμένα σε μικρά ρολά που τα τσαλακώνουν και τα πιέζουν στις άκρες είναι τα «τσιγαράκια». Θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Σπανακοπιτάκια τυλιγμένα σε μικρά ρολά που τα τσαλακώνουν και τα πιέζουν στις άκρες είναι τα «τσιγαράκια». Το πράσο στη γέμιση είναι προαιρετικό, αλλά δίνει ιδιαίτερη γλύκα, όπως άλλωστε και τα χοντρά αλλά ζουμερά κοτσάνια του σπανακιού, που μπαίνουν πολύ ψιλοκομμένα. Η ίδια γέμιση με τα «τσιγαράκια» χρησιμοποιείται και στην απλή σπανακόπιτα, με τα μισά φύλλα να μπαίνουν κάτω και τα άλλα μισά πάνω, κλείνοντας στο ενδιάμεσο τη γέμιση.
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο + επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- χλιαρό νερό, όσο πάρει
- 1.200 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο (αφήνουμε και τα γερά, χοντρούτσικα κοτσάνια), πλυμένο και ψιλοκομμένο – ψιλοκόβουμε καλά και τα κοτσάνια
- 2 χοντρά πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), πολύ ψιλοκομμένα
- 6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. καφέ αλεύρι σταρένιο, κίτρινο
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι, μπόλικο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε το σπανάκι.
- Το ζεματίζουμε για 5 λεπτά και το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
- Το στύβουμε με τα χέρια μας και το απλώνουμε να στεγνώσει σε καθαρή πετσέτα.
- Παράλληλα, βάζουμε τα ψιλοκομμένα πράσα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα μαζί με 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν όλο το νερό.
- Τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τον άνηθο, ελάχιστο αλάτι, μπόλικο πιπέρι, το ελαιόλαδο, το μπαχάρι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε μια λεκάνη) βάζουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να βραχεί το αλεύρι και να νοτίσει.
- Όσο καλύτερα νοτίσει, τόσο πιο τραγανό θα γίνει το φύλλο. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται, δουλεύοντας με τον γάντζο ή με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια πρόχειρη ζύμη. Τη ζυμώνουμε σχολαστικά μέχρι να γίνει μαλακή, αφράτη και ελαστική.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά και τη χωρίζουμε σε 8 ίσια κομμάτια.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις περίπου 40 x 20 εκ. και πάχος 3-4 χιλιοστά.
- Όσο το ανοίγουμε με τον πλάστη, πασπαλίζουμε τακτικά με αλεύρι για να μη σχιστεί.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το φύλλο κάθετα προς τη μακριά πλευρά του σε 4 λωρίδες.
- Στην άκρη της στενής πλευράς κάθε λωρίδας βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση.
- Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά σε ρολάκι και σε κάθε γύρισμα τσαλακώνουμε και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις δύο άκρες του, για να κλείσει η γέμιση. Μόλις τυλίξουμε το ρολάκι, βρέχουμε ελάχιστα την άκρη του για να κολλήσει.
- Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και βάζουμε εκεί το «τσιγαράκι», με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες τρεις λωρίδες αυτού του φύλλου και στη συνέχεια με τα υπόλοιπα φύλλα, ώστε να φτιάξουμε συνολικά περίπου 32 «τσιγαράκια».
- Αλείφουμε τα «τσιγαράκια» ελαφρά με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.