Βάζουμε το σπανακόρυζο σε ένα πιάτο, από πάνω ακουμπάμε το αυγό μάτι, συνοδεύουμε με ένα κομμάτι τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί και δεν θέλουμε τίποτε άλλο.
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σακουλάκι (250 γρ.) φρέσκο, έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι, πλυμένο, στεγνωμένο και χοντροκομμένο με το χέρι ή ολόκληρο
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 1 1⁄2 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
- χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το σπανακόρυζο με αυγό μάτι, σε μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10-12 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.
- Ρίχνουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανεβάζουμε ελάχιστα τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί, να «πέσει» και να βγάλει τα υγρά του.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μία βράση.
- Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
- Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό, τον άνηθο και τον μάραθο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό.
- Λίγο πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
- Σπάμε μέσα στο τηγάνι το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και το τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει το ασπράδι.
- Κάθε τόσο ανασηκώνουμε λίγο το τηγάνι και περιχύνουμε το αυγό με το καυτό λάδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.