Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025: ''Σπανακόρυζο με αυγό μάτι''

Άρτος και Θεάματα 13 Ιανουαρίου 2025

Βάζουμε το σπανακόρυζο σε ένα πιάτο, από πάνω ακουμπάμε το αυγό μάτι, συνοδεύουμε με ένα κομμάτι τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί και δεν θέλουμε τίποτε άλλο.

Νικολέτα Καλούδη
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

5' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 2
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 σακουλάκι (250 γρ.) φρέσκο, έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι, πλυμένο, στεγνωμένο και χοντροκομμένο με το χέρι ή ολόκληρο
  •  1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  •  1 1⁄2 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
  •  χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγό μάτι
  •  1 αυγό
  •  3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σπανακόρυζο
  1. Για το σπανακόρυζο με αυγό μάτι, σε μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10-12 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανεβάζουμε ελάχιστα τη φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί, να «πέσει» και να βγάλει τα υγρά του.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μία βράση.
  5. Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  7. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό, τον άνηθο και τον μάραθο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό.
Αυγό
  1. Λίγο πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
  2. Σπάμε μέσα στο τηγάνι το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και το τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει το ασπράδι.
  3. Κάθε τόσο ανασηκώνουμε λίγο το τηγάνι και περιχύνουμε το αυγό με το καυτό λάδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 215 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Σήμερα, η 1η Πανσέληνος του 2025 στο ζώδιο του Καρκίνου, σε συνδυασμό με την παρουσία του Ανάδρομου Άρη στο ίδιο ζώδιο, δημιουργεί μια ιδιαίτερα έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη αστρολογική κατάσταση

Eurovision 2025: Αυτά είναι τα υποψήφια τραγούδια που θα διαγωνιστούν στον εθνικό τελικό

«Εμπλοκή» με το... καλημέρα, αφού από τον ελληνικό τελικό της Eurovision αποκλείστηκε το τραγούδι «Θα μάθω να αγαπώ» με ερμηνευτές τη Σαλίνα Γαβαλά και τον Tsiak, με συνθέτη τον Μπάμπη Στόκα και στιχουργούς τους Μπάμπη Στόκα και Παναγιώτη Τσιακαλάκη (Tsiak)