Η συνταγή της ημέρας: ''Το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα της Κληματαριάς''

Άρτος και Θεάματα 9 Ιουνίου 2023

Η συνταγή για το αρνάκι-σπεσιαλιτέ της παραδοσιακής αθηναϊκής ταβέρνας, που σιγοψήνεται στη γάστρα με τις πατατούλες του και τα μυρωδικά του και γίνεται λουκούμι.

Ταβέρνα Κληματαριά

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  2 κιλά αρνάκι γάλακτος, από μπούτι ή σπάλα (ζητάμε από τον χασάπη να το σπάσει με τον μπαλτά σε μερίδες, αλλά να μην τις χωρίσει)
  •  5-6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός από 2 λεμόνια
  •  120 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  •  1 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο
  •  3-4 φύλλα δάφνης
  •  αλάτι
  •  πιπέρι πράσινο, φρεσκοτριμμένο
  •  πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε μια γάστρα βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τον μισό χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε απαλά.
  3. Αλείφουμε το αρνάκι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και κάνουμε μικρές οπές στο ψαχνό του, σε διάφορα σημεία.
  4. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε αλατοπίπερο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και το σκόρδο.
  5. Μπήγουμε αυτό το μείγμα μέσα στις οπές που κάναμε στο κρέας και ύστερα με τις παλάμες μας αλείφουμε το κρέας εξωτερικά με επιπλέον αλατοπίπερο, την υπόλοιπη ρίγανη και δεντρολίβανο.
  6. Βάζουμε το αρνάκι πάνω από τις πατάτες και καλύπτουμε με τσαλακωμένη λαδόκολλα.
  7. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό για περίπου μισή ώρα.
  8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 739 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή σύνοδος του Ήλιου με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι μια δυναμική και ισχυρή όψη που φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ανάγκη για προσωπική και επαγγελματική μεταμόρφωση.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.