Η συνταγή της ημέρας: ''Το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα της Κληματαριάς''

Άρτος και Θεάματα 9 Ιουνίου 2023

Η συνταγή για το αρνάκι-σπεσιαλιτέ της παραδοσιακής αθηναϊκής ταβέρνας, που σιγοψήνεται στη γάστρα με τις πατατούλες του και τα μυρωδικά του και γίνεται λουκούμι.

Ταβέρνα Κληματαριά

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  2 κιλά αρνάκι γάλακτος, από μπούτι ή σπάλα (ζητάμε από τον χασάπη να το σπάσει με τον μπαλτά σε μερίδες, αλλά να μην τις χωρίσει)
  •  5-6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός από 2 λεμόνια
  •  120 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  •  1 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο
  •  3-4 φύλλα δάφνης
  •  αλάτι
  •  πιπέρι πράσινο, φρεσκοτριμμένο
  •  πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε μια γάστρα βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τον μισό χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε απαλά.
  3. Αλείφουμε το αρνάκι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και κάνουμε μικρές οπές στο ψαχνό του, σε διάφορα σημεία.
  4. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε αλατοπίπερο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και το σκόρδο.
  5. Μπήγουμε αυτό το μείγμα μέσα στις οπές που κάναμε στο κρέας και ύστερα με τις παλάμες μας αλείφουμε το κρέας εξωτερικά με επιπλέον αλατοπίπερο, την υπόλοιπη ρίγανη και δεντρολίβανο.
  6. Βάζουμε το αρνάκι πάνω από τις πατάτες και καλύπτουμε με τσαλακωμένη λαδόκολλα.
  7. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό για περίπου μισή ώρα.
  8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 784 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.