Η συνταγή της ημέρας: ''Τηγανίτες πατάτας (latkes) με απάκι και γραβιέρα''

Άρτος και Θεάματα 06 Μαϊου 2023

Οι λάτκες είναι παραδοσιακό εβραϊκό πιάτο, που συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια του Χανουκά. Πρόκειται για τηγανίτες πατάτας, που εδώ τις εμπλουτίζουμε με κρητικές λιχουδιές, όπως απάκι και γραβιέρα, και γίνονται ένας έκτακτος μεζές.

Γιώργος Φελεμένγκας

Φωτογραφία: Στεφανία Βασιλείου


30' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  800 γρ. πατάτες καθαρισμένες, περασμένες από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένες με τα χέρια
  •  50 γρ. απάκι, σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  50 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση Κρήτης, τριμμένη
  •  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη, για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τις τηγανίτες πατάτας, ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε εκεί το απάκι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να μαλακώσει.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Το μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη γραβιέρα, τις πατάτες, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο.
  4. Ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.
  5. Στο τηγάνι που ψήσαμε το απάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Βάζουμε στο τηγάνι ένα από τα τέσσερα μέρη μείγματος πατάτας και το πιέζουμε με τρυπητή κουτάλα για να απλώσει και να λεπτύνει (αν το τηγάνι μας είναι αρκετά μεγάλο, μπορούμε να βάλουμε δύο μέρη μείγματος). Τηγανίζουμε για 1 λεπτό.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, γυρίζουμε την τηγανίτα από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι και η κάτω πλευρά να ροδίσει ωραία.
  8. Τη στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες δόσεις μείγματος, με τον ίδιο τρόπο.
  10. Σερβίρουμε τις τηγανίτες πατάτας ζεστές, πασπαλισμένες με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 319 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.