Τα ορεκιέτε είναι μικρόσχημα ιταλικά ζυμαρικά και μοιάζουν με αυτάκια (orecchiette σημαίνει «αυτάκια» στα ιταλικά). Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μικρόσχημα ζυμαρικά μάς αρέσουν, όπως κοχύλια, βίδες κ.ά.
- 500 γρ. ζυμαρικά ορεκιέτε
- 4 μπρόκολα, χωρισμένα σε μπουκετάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1-2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
- χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε ορεκιέτε με λεμόνι και μπρόκολο, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, το μπρόκολο για 3-4 λεπτά, ίσα να μαλακώσει ελαφρώς.
- Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Έπειτα, σοτάρουμε το σκόρδο με την καυτερή πιπερίτσα για 1/2 λεπτό.
- Προσθέτουμε το μπρόκολο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την παρμεζάνα και τα μυρώνια, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τα ορεκιέτε με λεμόνι και μπρόκολο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.