Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 7 Απριλίου 2025: ''Ορεκιέτε με λεμόνι και μπρόκολο''

Άρτος και Θεάματα 04 Απριλίου 2025

Τα ορεκιέτε είναι μικρόσχημα ιταλικά ζυμαρικά και μοιάζουν με αυτάκια (orecchiette σημαίνει «αυτάκια» στα ιταλικά). Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μικρόσχημα ζυμαρικά μάς αρέσουν, όπως κοχύλια, βίδες κ.ά.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

15' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  500 γρ. ζυμαρικά ορεκιέτε
  •  4 μπρόκολα, χωρισμένα σε μπουκετάκια
  •  3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1-2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
  •  χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  •  1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ορεκιέτε με λεμόνι και μπρόκολο, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, το μπρόκολο για 3-4 λεπτά, ίσα να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε.
  3. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  4. Τα στραγγίζουμε.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  6. Έπειτα, σοτάρουμε το σκόρδο με την καυτερή πιπερίτσα για 1/2 λεπτό.
  7. Προσθέτουμε το μπρόκολο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.
  8. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την παρμεζάνα και τα μυρώνια, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τα ορεκιέτε με λεμόνι και μπρόκολο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 226 φορές