Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025: ''Η βασιλόπιτα-κρεατόπιτα του Μοναχού Επιφάνιου''

Άρτος και Θεάματα 30 Δεκεμβρίου 2024

Όταν ο Μοναχός Επιφάνιος έγραφε για τις Πρωτοχρονιές των αναμνήσεών του στη Μακεδονία, είχε μοιραστεί με τον Γαστρονόμο και ετούτη εδώ την ξεχωριστή συνταγή για αλμυρή βασιλόπιτα με κρέας, πράσα και ξηρούς καρπούς.

Μοναχός Επιφάνιος
Εικονογράφηση: Σωτήρης Μαργέλος

Σε όλη τη Μακεδονία, στις πόλεις και στα χωριά, παλαιότερα που δεν υπήρχαν οι τηλεοράσεις, τον Άγιο Βασίλη τον ξέραμε αλλιώς.

Ένας από τους τρεις Ιεράρχες, σοφός και ασκητικός, με μαύρα ράσα, ερχόταν από την Ανατολή να μας φέρει το νέο έτος με ευλογίες, ευημερία, υγεία και σοδειές.

Κι εμείς, πιτσιρίκια τότε, τραγουδούσαμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα κάλαντα, διαφορετικά.

Αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάξαμε και εμείς, χαθήκαμε, όπως λέει και το λαϊκό τραγούδι.

Τώρα βρήκαμε άλλα, πιο φανταχτερά πράγματα, ζωηρά χρώματα, άλλες μυρωδιές, περισσότερες επιθυμίες και δικαιώματα, λιγότερα όνειρα και ακόμα λιγότερες υποχρεώσεις.

Άλλαξε και ο Άγιος Βασίλης και έρχεται από τη Δύση πάνω σε άρμα που το σέρνουν τάρανδοι. Χοντρούλης, ντυμένος στα κόκκινα, με έναν σάκο δώρα και χαμογελαστός.

Μας έμεινε όμως το έθιμο της βασιλόπιτας με το φλουρί.

Βασιλόπιτα με κρέας (Κρεατόπιτα)

Υλικά
400 γρ. κιμάς χοιρινός, χοντροκομμένος
400 γρ. μοσχάρι (ελιά), κομμένο με το μαχαίρι σε πολύ μικρά κυβάκια
3 πράσα, ψιλοκομμένα
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο κύμινο, σε σκόνη
250 γρ. κουκουνάρι ή χοντροκομμένα αμύγδαλα, λευκά
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, προαιρετικά

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. κορν φλάουρ
1/2 λίτρο χλιαρό νερό
150 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία
Γέμιση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρέας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ομοιόμορφα, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοανακατεύουμε και κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα μας, μέχρι να φύγουν όλα τα ζουμιά. Βγάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη να ηρεμήσει.

Φύλλο
Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να κολλάει. Την αφήνουμε να ηρεμήσει για 15 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Με το ένα θα κάνουμε φύλλα για το κάτω μέρος της πίτας και με το άλλο για το επάνω μέρος. Πλάθουμε το μισό ζυμάρι, το χωρίζουμε σε τρία μέρη και με τον πλάστη μας ανοίγουμε τρία μικρά πιτάκια με διάμετρο περίπου 20 εκ. Βάζουμε το ένα πάνω από το άλλο – πιτάκι, λάδι, πιτάκι, λάδι, πιτάκι– και τα πλάθουμε όλα μαζί μέχρι να ανοίξει το φύλλο μας, έως τη διάμετρο του ταψιού μας. Έτσι έχουμε τρία φύλλα μαζί σε ένα. Τα απλώνουμε στο ταψί μας που το έχουμε αλείψει με λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Εδώ παρακαλώ μην ξεχάσετε το φλουρί. Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη και την τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Βρέχουμε ελαφρώς με νερό τη βασιλόπιτα και τη στολίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, φουντούκια, αμύγδαλα κ.λπ., σχηματίζοντας έναν σταυρό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, σε χαμηλό ράφι στον φούρνο, για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να έχει ψηθεί και από κάτω.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 165.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1096 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.