Η συνταγή της ημέρας: ''Ταραμοκεφτέδες μερακλίδικοι από τη Σμύρνη''

Άρτος και Θεάματα 14 Ιουνίου 2023

Λαχταριστός, σμυρναίικος μεζές, που ταιριάζει τόσο με κρασί όσο και με τσίπουρο.

Νίκη Χρυσανθίδου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος -  Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα
Food styling: Tina Webb - Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου


20' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 8 (μεζές)
  •  300 γρ. λευκός ταραμάς
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη και στυμμένη
  •  2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, σε πολύ ψιλά καρέ
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο για το τηγάνισμα (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ταραμοκεφτέδες, αρχικά, βάζουμε τον ταραμά σε ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή σε μια πετσέτα κουζίνας, το δένουμε πολύ καλά και το βυθίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.
  2. Στύβουμε πολύ καλά το τουλπάνι ή την πετσέτα, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει η πολλή αλμύρα του ταραμά.
  3. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και το αχνίζουμε για να μαλακώσει λίγο και να πιει όλα τα υγρά του.
  4. Ρίχνουμε τον ταραμά σε ένα μπολ και τον ζυμώνουμε με το μισό ψωμί, να ενωθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ψωμί και τα μυρωδικά, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
  6. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το χυμό λεμονιού.
  7. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι (περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα του τηγανιού) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά, μέχρι να ροδίσουν οι ταραμοκεφτέδες.
  8. Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα ρουφήξουν πολύ λάδι οι κεφτέδες. Για τις επόμενες δόσεις μπορεί να χρειαστεί να χαμηλώσουμε τη φωτιά, για να μην αρπάξουν οι ταραμοκεφτέδες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 442 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.