Είναι δροσερά, ζουμερά, νόστιμα και vegan! Είναι φρέσκα σύκα με «ανθότυρο» από κάσιους και θα σας ξετρελάνουν.
- 2 γεμάτες κούπες κάσιους ανάλατα
- 1/2 κούπα πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
- 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
- 3 κουτ. γλυκού nutritional yeast* (διατροφική μαγιά)
- 60 ml χυμό λεμονιού + λίγο επιπλέον για τα σύκα
- αλάτι
- λίγο ελαιόλαδο
- 10 - 12 μεγάλα βασιλικά σύκα
- μαυροκούκι για το πασπάλισμα
- Για τα σύκα με το βίγκαν «ανθότυρο» από κάσιους: Βάζουμε σε ένα μπολ τα κάσιους, τα καλύπτουμε καλά με νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 2 ώρες.
- Τα στραγγίζουμε καλά και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη με την πιπεριά Φλωρίνης, το σκόρδο, τη διατροφική μαγιά, τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
- Φτιάχνουμε έτσι έναν πυκνό πολτό.
- Κόβουμε στη μέση τα βασιλικά σύκα, τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε μία πιατέλα.
- Δίπλα τους βάζουμε κουταλιές από το «ανθότυρο» από κάσιους και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με μαυροκούκι.
* Διατροφική μαγιά από μελάσα: Άρτυμα που συνήθως πωλείται σε μορφή αποξηραμένων νιφάδων, σε σακουλάκια των 125 γρ. σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής ή με βιολογικά προϊόντα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις πρώτες χρήσεις η μαγιά αυτή συχνά προκαλεί εντερικές διαταραχές – είναι ακόμη άμαθος ο οργανισμός. Ξεκινάμε με μικρή δόση (1/4 κ.γ.) και καθημερινά την αυξάνουμε, μέχρι να φτάσουμε αυτή της συνταγής και φυσικά πρώτα συμβουλευόμασε τον γιατρό μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.