Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 10.09.2024: ''Σπαγγέτι με μελιτζάνες, ντομάτα και mozzarella burrata''

Άρτος και Θεάματα 08 Σεπτεμβρίου 2024

Μια μακαρονάδα γεμάτη γεύση, με μελιτζάνες και ντομάτες από τα καλοκαιρινά μποστάνια και την βουτυράτη γεύση του ζουμερού ιταλικού τυριού που ακούει στο όνομα mozzarella burrata.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Νικηφόρος Ντέμπος

H mozzarella burrata είναι είδος μοτσαρέλας που στο εσωτερικό του κρύβει stracciatella, ένα φρέσκο, πολύ μαλακό και ινώδες τυρί από αγελαδινό γάλα, που παρασκευάζεται με την τεχνική της pasta filata, όπως και η απλή μοτσαρέλα (η τυρόμαζα θερμαίνεται και τεντώνεται). Είναι τυπικό τυρί της Απουλίας, πλούσιο και νοστιμότατο. Η burrata μοιάζει με στρογγυλό πουγκί το οποίο, όταν κόψουμε με το μαχαίρι ή το πιρούνι, αφήνει να ξεχυθεί από μέσα η stracciatella. Mozarella burrata βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ντελί – ενδεικτικά: Provence deli, Degustation, Olicatessen, Benito κ.ά.

20' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι
  •  800 γρ. ώριμες ντομάτες
  •  500 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες, σε μικρά κυβάκια
  •  τα φύλλα από 6 κλαράκια βασιλικό, χοντροκομμένα
  •  10 ml ξίδι
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  •  250 γρ. mozzarella burrata (βλ. εισαγωγή συνταγής)
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα σπαγγέτι με μελιτζάνες, ντομάτα και mozzarella burrata, ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τις ντομάτες, τις ξεσποριάζουμε και τις ψιλοκόβουμε πάνω σε ξύλο κοπής για να συγκεντρώσουμε τους χυμούς τους.
  2. Τις βάζουμε σε μπολ (μαζί με τα ζουμάκια τους), προσθέτουμε τον βασιλικό, το ξίδι, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα σπαγγέτι. Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασίματος που αναγράφεται στη συσκευασία τους, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις μελιτζάνες και ολοκληρώνουμε το βράσιμο. Τα στραγγίζουμε όλα μαζί και αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το σκόρδο και την πιπερίτσα για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει το σκόρδο το άρωμά του και να γλυκάνει.
  5. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλη πιατέλα και βάζουμε στην κορφή τη mozzarella burrata, την οποία «σπάμε» με ένα πιρούνι ή με μαχαίρι για να ξεχυθεί από μέσα το ημίρρευστο εσωτερικό της. Σερβίρουμε μέσα από την πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 420 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.