Η συνταγή της ημέρας: ''Σοκολατόπιτα με σιρόπι σοκολάτας''

Άρτος και Θεάματα 27 Ιανουαρίου 2024

Αφράτη και ζουμερή σοκολατόπιτα με χειροποίητο σιρόπι να την περιχύνει, ένα γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ευαγγελία Βελονάκη

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης


20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά - Κομμάτια: 10 - 12
Για το σιρόπι
  •  1 πακέτο (250 γρ.) βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  3 κούπες ζάχαρη
  •  1 ½ κούπα νερό
  •  8 κουτ. σούπας κακάο
Για τη σοκολατόπιτα
  •  5 αυγά
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο για το ταψί
  •  1 ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  •  1 φακελάκι σκόνη βανίλια
  •  250 γρ. τρίμμα κουβερτούρας για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Σιρόπι
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα πυκνόρρευστο σιρόπι.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και από αυτό κρατάμε στην άκρη ένα νεροπότηρο, για το σερβίρισμα.
Σοκολατόπιτα
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σκόνη βανίλιας) χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  4. Στο τέλος ρίχνουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε (εκτός από το ποτήρι που κρατήσαμε στην άκρη).
  5. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
  6. Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 έως 40 λεπτά (δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ – θα πρέπει να βγει καθαρή και στεγνή).
  7. Kόβουμε τη σοκολατόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια και, όσο είναι ακόμη ζεστά, τα πασπαλίζουμε με το τρίμμα κουβερτούρας, η οποία θα λιώσει και κάνει μια ωραία κρούστα.
  8. Περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα με το σιρόπι που αφήσαμε στην άκρη και σερβίρουμε.
Μυστικά

Για ακόμα περισσότερη νοστιμιά, μπορούμε να διπλασιάσουμε την ποσότητα σιροπιού. Θα ακολουθήσουμε κανονικά τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας δηλαδή στο μείγμα της σοκολατόπιτας όσο σιρόπι περιγράφεται στη συνταγή και στο τέλος θα περιχύσουμε τη σοκολατόπιτα με ολόκληρη τη δεύτερη δόση σιροπιού. Θα το απορροφήσει και θα γίνει υγρή και νόστιμη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 28.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 650 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.