Η κλασική σμυρναίικη συνταγή για τα αγαπημένα, μικρών και μεγάλων, γιουβαρλάκια. Σ’ αυτή τους την εκδοχή σε κερδίζουν με την πρώτη ζεστή, καθησυχαστική κουταλιά.
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/4 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα
- 1 λίτρο σπιτικός ζωμός κρέατος, ανάλατος
- 1 καρότο, καθαρισμένο, σε κυβάκια
- 1 πατάτα, καθαρισμένη, σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 2 αυγά
- Για να φτιάξουμε σμυρναίικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο ξεκινάμε βάζοντας σε μπολ όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια μαζί με 2 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (περίπου 23-25 τμχ.). Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι σε ένα πιάτο και ρολάρουμε τα μπαλάκια, να καλυφθούν καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το καρότο, την πατάτα και το ρύζι. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για περίπου 6-8 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια σταδιακά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, μέχρι να γίνουν αφράτα. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για να ενωθούν καλά τα υλικά. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε αργά και προσεκτικά στο αυγολέμονο ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας.
- Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί πολύ, το αδειάζουμε στο φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε). Σερβίρουμε τα σμυρναίικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.