Η πιο γευστική, εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα είναι αυτή. Θέλει σπαγγέτι, σκόρδο, πελτέ, μυρωδικά, ένα ωραίο ξινοτύρι και ένα τέταρτο από τον χρόνο μας.
- 500 γρ. σπαγγέτι Νο 10
- 4-8 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ανάλογα με τα γούστα μας)
- 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
- 3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 20-30 φυλλαράκια λουίζα, ψιλοκομμένη ή 1 κουτ. σούπας ξερή, τριμμένη
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 150 γρ. περίπου ξινοτύρι ξερό, τριμμένο, κατά προτίμηση κυκλαδίτικο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε σκορδομακάρονα, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 80 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και το μπούκοβο για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τη λουίζα και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Μεταφέρουμε τα μακαρόνια με μια λαβίδα από την κατσαρόλα όπου βράζουν στην κατσαρόλα με τα σκόρδα και τον πελτέ, μαζί με τα λίγα νερά που θα μεταφέρουν.
- Ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν και τα μακαρόνια και η «σάλτσα».
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, τα σκοδρομακάρονα, αμέσως.
Την ξινούτσικη και αρωματική λουίζα τη βρίσκουμε πλέον εύκολα στην αγορά, φρέσκια ή ξηρή, όπως και ένα καλό ξινοτύρι. Όλα τα άλλα τα έχουμε στο ντουλάπι μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.