Η συνταγή της ημέρας: ''Σεμιφρέντο με κεράσια''

Άρτος και Θεάματα 04 Ιουνίου 2024

Το «μισοπαγωμένο» ιταλικό γλύκισμα είναι κάτι ανάμεσα σε παγωτό και ανάλαφρη μους. Με το πρόβειο γιαούρτι είναι απερίγραπτα γευστικό.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

45' προετοιμασία
15' βράσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες

Υλικά - Μερίδες: για μία παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ – 10 μερίδες
  •  160 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  120 γρ. κρόκοι αυγών (από 5 μεγάλα αυγά)
  •  400 γρ. πρόβειο γιαούρτι, παραδοσιακό
  •  600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για τα κεράσια
  •  350 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσια
  •  100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1 φύλλο αρμπαρόριζας
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σεμιφρέντο με κεράσια, αρχικά βράζουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε και κρατάμε κατά μέρος 3-4 κουτ. σούπας για το στόλισμα.
  3. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι την κερασοσάλτσα, ώστε να ξεχωρίσουν τα κεράσια από το σιρόπι.
  4. Σε μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί η πέτσα και να αφρατέψει.
  5. Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (δεν θέλουμε να σφίξει εντελώς σαν σαντιγί).
  6. Την αδειάζουμε στο μπολ με το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
  7. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους, ρίχνοντας σταδιακά το ζεστό σιρόπι. Θα παρατηρήσουμε ότι σιγά σιγά το μείγμα των κρόκων θα αφρατέψει πολύ. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει το μείγμα.
  8. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το μείγμα κρέμας - γιαουρτιού και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  9. Τέλος, ρίχνουμε τα κεράσια και ανακατεύουμε απαλά ώστε να δημιουργηθούν όμορφα «νερά».
  10. Στρώνουμε με μεμβράνη τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας, έτσι ώστε οι άκρες της μεμβράνης να εξέχουν αρκετά. Ρίχνουμε το μείγμα.
  11. Στρώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε στην κατάψυξη για 1 βράδυ, μέχρι να σφίξει.
  12. Την επομένη ξεφορμάρουμε το σεμιφρέντο, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα.
  13. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και περιχύνουμε με τα κεράσια και το σιρόπι που είχαμε κρατήσει στην άκρη και, αν θέλουμε, με σοκολατένιο σιρόπι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 411 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.