Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 8 Μαρτίου 2025: ''Ομελέτα με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρί ή αλλιώς strata''

Άρτος και Θεάματα 07 Μαρτίου 2025

Ιταλικής καταγωγής συνταγή, κάτι ανάμεσα σε ομελέτα φούρνου και ψευτοσουφλέ. Ένα νόστιμο και εύκολο γεύμα!

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  600 γρ. φρέσκα σπαράγγια, (στην εποχή τους), καθαρισμένα και κομμένα σε 3 κομμάτια το καθένα, (ή από βάζο, καλά ξεπλυμένα)
  •  1/2 κιλό (1 φραντζόλα) χωριάτικο ψωμί, με την κόρα, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  •  300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  200 γρ. ζαμπόν (προτιμότερο καπνιστό από μπούτι), σε κύβους 2 εκ.
  •  9 αυγά κότας, κατά προτίμηση βιολογικά (ο σεφ προτείνει 4 αυγά κότας και 10 αυγά ορτυκιού, που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και νόστιμα και τα βρίσκουμε σε ορισμένα deli)
  •  300 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
  •  1/2 μάτσο φρέσκο σχοινόπρασο (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο (ή το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το λάδωμα του σκεύους)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρίαρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα σπαράγγια και τα βράζουμε για μόλις 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
  3. Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ (περίπου 26 x 38 εκ.).Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το ψωμί στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  4. Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τέσσερα από τα αυγά μαζί με το γάλα και αλατοπίπερο, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το τυρί, το ζαμπόν και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  5. Βγάζουμε το ταψί με το ψωμί από τον φούρνο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα των αυγών και το βάζουμε στον φούρνο.
  6. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς.
  7. Αποσύρουμε για λίγο από τον φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα σπαράγγια και σπάμε τα υπόλοιπα αυγά προσεκτικά, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στην ομελέτα.
  9. Ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι (κάτω από το γκριλ) για περίπου 2-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά «μάτια» όπως μας αρέσουν.
  10. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε τη strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρί.
Μυστικά

Στο φαγητό μπορούμε να βάλουμε και τα περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας (βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι, βραστό ή ψημένο κοτόπουλο κ.ά.).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 347 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 9 Μαρτίου 2025: ''Γιουβέτσι φούρνου με φιλέτο ψαριού και πέστο λιαστής ντομάτας''

Κυριακάτικο φαγητό που βγάζει αρκετές μερίδες. Η σάλτσα που θα φτιάξουμε για το γιουβέτσι είναι γλυκιά και λίγο όξινη και απογειώνει τη γεύση του ψαριού.