Ιταλικής καταγωγής συνταγή, κάτι ανάμεσα σε ομελέτα φούρνου και ψευτοσουφλέ. Ένα νόστιμο και εύκολο γεύμα!
- 600 γρ. φρέσκα σπαράγγια, (στην εποχή τους), καθαρισμένα και κομμένα σε 3 κομμάτια το καθένα, (ή από βάζο, καλά ξεπλυμένα)
- 1/2 κιλό (1 φραντζόλα) χωριάτικο ψωμί, με την κόρα, σε κύβους περίπου 2 εκ.
- 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 200 γρ. ζαμπόν (προτιμότερο καπνιστό από μπούτι), σε κύβους 2 εκ.
- 9 αυγά κότας, κατά προτίμηση βιολογικά (ο σεφ προτείνει 4 αυγά κότας και 10 αυγά ορτυκιού, που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και νόστιμα και τα βρίσκουμε σε ορισμένα deli)
- 300 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
- 1/2 μάτσο φρέσκο σχοινόπρασο (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο (ή το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το λάδωμα του σκεύους)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρίαρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα σπαράγγια και τα βράζουμε για μόλις 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ (περίπου 26 x 38 εκ.).Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το ψωμί στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
- Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τέσσερα από τα αυγά μαζί με το γάλα και αλατοπίπερο, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το τυρί, το ζαμπόν και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Βγάζουμε το ταψί με το ψωμί από τον φούρνο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα των αυγών και το βάζουμε στον φούρνο.
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς.
- Αποσύρουμε για λίγο από τον φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα σπαράγγια και σπάμε τα υπόλοιπα αυγά προσεκτικά, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στην ομελέτα.
- Ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι (κάτω από το γκριλ) για περίπου 2-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά «μάτια» όπως μας αρέσουν.
- Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε τη strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρί.
Στο φαγητό μπορούμε να βάλουμε και τα περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας (βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι, βραστό ή ψημένο κοτόπουλο κ.ά.).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.