Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024: ''Σμυρναίικα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια''

Άρτος και Θεάματα 25 Οκτωβρίου 2024

Τα καλαμάρια γεμίζονται με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι σ’ ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό της Σμύρνης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα
Food styling: Tina Webb
Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου

30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Τεμάχια: 6 καλαμάρια
  •  6 καλαμάρια περίπου 200 γρ. το καθένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
  •  6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  120 γρ. ρύζι για πιλάφι (parboiled, αν μας αρέσει η γέμιση σπυρωτή, ή Καρολίνα, αν μας αρέσει χυλωμένη, μελάτη)
  •  150 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  100 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα
  •  50 γρ. σταφίδες μαύρες, μουλιασμένες σε μαύρο ρούμι ή κονιάκ για περίπου 30 ́ (ή σε νερό)
  •  1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (την άνοιξη οπότε είναι στα καλύτερά του) ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι σε σκόνη
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα φαρδύ σκεύος. το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια απαλά, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι, το μισό κρασί (75 ml) και περίπου 100 ml νερό.
  3. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά του. Τα τελευταία 2 - 3 λεπτά προσθέτουμε τις σταφίδες.
  4. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα κουκουνάρια και αλατοπίπερο.
  5. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και μετά γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα 3/4 (για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει).
  6. Κλείνουμε το άνοιγμα με τα πλοκάμια και στερεώνουμε και τα δύο με οδοντογλυφίδα.
  7. Βάζουμε τα καλαμάρια σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο κρασί και νερό μόλις να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε (με μέτρο το αλάτι, γιατί όταν δέσει η σάλτσα, θα γίνει αρκετά αλμυρή).
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα καλαμαράκια και να μαγειρευτεί και η γέμιση.
  10. Βγάζουμε τα καλαμάρια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και να γίνει σαν «σιρόπι».
  11. Σερβίρουμε, τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια, χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου με τη λιγοστή σάλτσα τους, λίγο ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι (αν θέλουμε).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 796 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.