Σαραγλί φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα αλλά το σουσαμένιο σαραγλί του Έβρου είναι μοναδικής νοστιμιάς!
Το εκλεκτό σουσάμι με σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα ήταν ένα από τα βασικά προϊόντα στον βόρειο Έβρο», έγραφε η αείμνηστη λαογράφος της ελληνικής κουζίνας Εύη Βουτσινά, που κατέγραψε αυτή τη συνταγή σε ένα από τα ταξίδια της. «Βασικό υλικό σε φαγητά, πίτες, γλυκίσματα και πάρα πολύ νόστιμο. Αυτό ήταν και η βασική πηγή του λαδιού σ’ αυτή την περιοχή, όπου δεν υπήρχε ελαιόδεντρο. Το γλύκισμα αυτό παλιά φτιαχνόταν με σησαμέλαιο. Με τον ίδιο τρόπο, αλλά με τα φύλλα απλωμένα στο ταψί, φτιάχνεται και η σουσαμόπιτα. Η συνταγή είναι από τον Κυπρίνο της Ορεστιάδας. Το φτιάχνουν σε όλο τον βόρειο Έβρο πολλές φορές τον χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα είναι απαραίτητο».
- 500 γρ. σουσάμι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 7 χωριάτικα φύλλα του εμπορίου
- 300 γρ. ελαιόλαδο
- 1.000 γρ. (5 κούπες) ζάχαρη
- 3 1⁄2 ποτήρια νερό
- Για να φτιάξουμε το σουσαμένιο σαραγλί, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20 x 30 εκ.
- Απλώνουμε σε ένα άλλο ταψί το σουσάμι και το βάζουμε να καβουρδιστεί στον φούρνο έως ότου ροδίσει, ανακατεύοντάς το δύο τρεις φορές.
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Κατόπιν το ρίχνουμε λίγο λίγο στον πολυκόφτη, τρίβοντάς το εντελώς μέχρι να γίνει φίνα σκόνη.
- Αδειάζουμε τη σκόνη σε ένα μεγάλο μπολ και αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Απλώνουμε στον πάγκο 1 φύλλο. Σκορπίζουμε πάνω του ένα μέρος από τη γέμιση και το σουρώνουμε, να γίνει σαν πλισές, ή το τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό. Κατόπιν, το τοποθετούμε με προσοχή στο ταψί με τη λαδόκολλα.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας να μοιράσουμε σε ίσες ποσότητες τη γέμιση.
- Βάζουμε τα τσαλακωμένα φύλλα (ή τα ρολά) το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο μέχρι να τσιτσιρίσει.
- Περιχύνουμε με αυτό τα φύλλα. Το λάδι θα τσιτσιρίζει καθώς θα πέφτει στα φύλλα.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε όλη τη νύχτα (10-12 ώρες), για να απορροφήσει το σαραγλί το λάδι.
- Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε το γλυκό μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα, για 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα.
- Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
- Ανακατεύουμε μια δυο φορές, ώστε η ζάχαρη να μη μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε.
- Περιχύνουμε το κρύο σαραγλί με μια βαθιά κουτάλα.
- Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι, για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Κόβουμε το σαραγλί σε σχετικά μικρά κομμάτια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.