Ένα μείγμα από ελιές, κάπαρη, μαϊντανό, χυμό και ξύσμα λεμονιού δίνει σε αυτό το σάντουιτς με ντομάτα και ανθότυρο πολύ φρέσκια και καλοκαιρινή αίσθηση.
- 4 φέτες ψωμί λευκό, προζυμένιο
- 100 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια
- 100 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια
- 30 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό
- χυμός από 1 λεμόνι ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 2 ώριμες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
- λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε το σάντουιτς με ελιές, ντομάτα, ανθότυρο, και μαϊντανό προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλες τις ελιές, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τον χυμό, το ξύσμα και αλάτι και πιπέρι, σε διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι όλα τα υλικά να ψιλοκοπούν, αλλά να μη γίνουν πάστα.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο όλες τις φέτες ψωμιού από τη μία πλευρά τους και μοιράζουμε το μείγμα ελιάς σε όλες τις φέτες.
- Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 5-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το ψωμί.
- Ξεφουρνίζουμε. Μοιράζουμε το κομματιασμένο ανθότυρο στις δύο φέτες και στις άλλες δύο μοιράζουμε τις φέτες ντομάτας.
- Ραντίζουμε όλες τις φέτες με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Καπακώνουμε προσεκτικά τις φέτες με ανθότυρο πάνω στις φέτες με ντομάτα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.