Η συνταγή της ημέρας: ''Ρεβύθια στον φούρνο με άνηθο και λεμόνι''

Άρτος και Θεάματα 15 Αυγούστου 2023

Είναι πολύ γευστικά αυτά τα λεμονάτα ρεβύθια που ξεκινάνε στην κατσαρόλα και τελειώνουν στον φούρνο. Οι πιπεριές και ντοματίνια τους δίνουν χρώμα κι ο άνηθος και το δεντρολίβανο άρωμα.

Αστέριος Κουστούδης

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης - Food styling: Olivia Artemis Webb
Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα - Βοηθός Props Stylist : Μαρία Γιαννουράκου


20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 50'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
  •  1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  15-20 ντοματίνια, σε φέτες
  •  1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ρεβύθια στον φούρνο με άνηθο και λεμόνι, αρχικά στραγγίζουμε τα ρεβύθια.
  2. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, 2 κουτ. σούπας από το λάδι και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται.
  4. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη. Θα χρειαστούμε 500 ml. (Aν δεν μας φτάσει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.)
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 60 ml από το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά.
  7. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  8. Προσθέτουμε τα ρεβύθια, τα ντοματίνια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπίπερο και τα 500 ml από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη.
  9. Βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πάρει μία βράση.
  10. Αδειάζουμε το όλον σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
  11. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 480 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.