Είναι πολύ γευστικά αυτά τα λεμονάτα ρεβύθια που ξεκινάνε στην κατσαρόλα και τελειώνουν στον φούρνο. Οι πιπεριές και ντοματίνια τους δίνουν χρώμα κι ο άνηθος και το δεντρολίβανο άρωμα.
- 500 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 15-20 ντοματίνια, σε φέτες
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε ρεβύθια στον φούρνο με άνηθο και λεμόνι, αρχικά στραγγίζουμε τα ρεβύθια.
- Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, 2 κουτ. σούπας από το λάδι και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη. Θα χρειαστούμε 500 ml. (Aν δεν μας φτάσει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 60 ml από το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα ρεβύθια, τα ντοματίνια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπίπερο και τα 500 ml από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη.
- Βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πάρει μία βράση.
- Αδειάζουμε το όλον σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
- Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.