Οκτώ στους δέκα θαμώνες στην μπακαλοταβέρνα Σκυλόδημος παραγγέλνουν ρεβύθια, γιατί είναι χυλωμένα, ξινούτσικα και απίθανα νόστιμα.
- 1/2 κιλό ρεβύθια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
- 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- χυμός από 1 λεμόνι
- Για να φτιάξουμε τα λεμονάτα ρεβύθια του Σκυλόδημου αρχικά ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια, ώστε να φύγουν οι πολλές φλούδες.
- Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, να τα σκεπάσει κατά 3-4 εκ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, τουλάχιστον 45 λεπτά, ανάλογα και με την ποικιλία.
- Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, μαγειρεύουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τα ρεβύθια με μισό κομμάτι λεμόνι στο πιάτο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.