Εύκολο, ελαφρύ και φίνο. Το ψάρι γιαχνί με ντοματίνια και καυκαλήθρες είναι ιδανικό για γεύμα, για δείπνο, για ένα άτομο ή για ολόκληρη φαμίλια.
- τα φιλέτα από 4 μεριδιάρικα λαβράκια ή άλλο φιλέτο ψαριού της αρεσκείας μας
- 1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- ξύσμα και χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο μαυροκούκι για το σερβίρισμα
- Για να φτιάξουμε το ψάρι γιαχνί με ντοματίνια και καυκαλήθρες ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ψάρι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα ολόκληρα και ελαφρά κοπανισμένα για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια και αλάτι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, χωρίς να τα ανακατέψουμε, να μαραθούν λίγο.
- Βάζουμε ανάμεσα τα φιλέτα του ψαριού, με το δέρμα προς τα κάτω, ρίχνουμε τις καυκαλήθρες και 3 κουτ. σούπας νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με τον λεμονοχυμό, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και το μαυροκούκι και σερβίρουμε μαζί με πιλάφι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 169.