Η συνταγή της ημέρας: ''Πιπεριές Φλωρίνης με μοσχαρίσιο κιμά''

Άρτος και Θεάματα 15 Ιουλίου 2024

Με πιπεριές Φλωρίνης και μοσχαρίσιο κιμά φτιάχνουμε αυτό το γρήγορο και εύκολο φαγητό που τρώγεται ως κυρίως πιάτο, ως μεζεδάκι ή συνοδεία ζυμαρικών ή πουρέ.

Από το βιβλίο «Βαλκανική κουζίνα» της Ιωάννας Πιτόσκα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


«Πάπρικα με κιμά» είναι το αρχικό όνομα αυτής της συνταγής που προέρχεται από το βιβλίο της κ. Ιωάννας Πιτόσκα «Βαλκανική κουζίνα». Πρόκειται για πιπεριές Φλωρίνης μαγειρεμένες με ολίγον κιμά, εξ ου και «πάπρικα με κιμά» και όχι «κιμάς με πάπρικα». Αν κόψουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια, το φαγητό τρώγεται χωρίς κάποιο συνοδευτικό. Αν τις ψιλοκόψουμε, το σερβίρουμε ως σάλτσα για μακαρόνια ή πουρέ.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  •  3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  2 κιλά πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, φρέσκες, στην εποχή τους, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
  •  8 ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας (ή 4 φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, ψιλοκομμένες, μαζί με το ζουμί τους)
  •  4 - 5 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις πιπεριές Φλωρίνης με μοσχαρίσιο κιμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα και τις πιπεριές, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να εξατμιστούν τα υγρά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 357 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.