Με πιπεριές Φλωρίνης και μοσχαρίσιο κιμά φτιάχνουμε αυτό το γρήγορο και εύκολο φαγητό που τρώγεται ως κυρίως πιάτο, ως μεζεδάκι ή συνοδεία ζυμαρικών ή πουρέ.
«Πάπρικα με κιμά» είναι το αρχικό όνομα αυτής της συνταγής που προέρχεται από το βιβλίο της κ. Ιωάννας Πιτόσκα «Βαλκανική κουζίνα». Πρόκειται για πιπεριές Φλωρίνης μαγειρεμένες με ολίγον κιμά, εξ ου και «πάπρικα με κιμά» και όχι «κιμάς με πάπρικα». Αν κόψουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια, το φαγητό τρώγεται χωρίς κάποιο συνοδευτικό. Αν τις ψιλοκόψουμε, το σερβίρουμε ως σάλτσα για μακαρόνια ή πουρέ.
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 κιλά πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, φρέσκες, στην εποχή τους, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
- 8 ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας (ή 4 φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, ψιλοκομμένες, μαζί με το ζουμί τους)
- 4 - 5 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τις πιπεριές Φλωρίνης με μοσχαρίσιο κιμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τις πιπεριές, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να εξατμιστούν τα υγρά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.