Η συνταγή της ημέρας: ''Πικάντικη σούπα με κόκκινο λάχανο''

Άρτος και Θεάματα 29 Ιανουαρίου 2024

Ιδιαίτερος συνδυασμός υλικών, όπως το κόκκινο λάχανο, το πράσινο μήλο και το σύγλινο, δημιουργούν ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα, που αρέσει στους λάτρεις των εκκεντρικών γεύσεων.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


40' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  20 ml ελαιόλαδο
  •  150 - 200 γρ.μπέικον ή σύγλινο (ζητάμε να μας κόψουν στο σούπερ μάρκετ ή στο παντοπωλείο ένα ενιαίο κομμάτι)
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1 μεγάλο καρότο, σε κυβάκια
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο, σε κυβάκια
  •  1 μικρό κόκκινο λάχανο (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένο
  •  1.800 ml ζωμός λαχανικών ή κότας ή νερό
  •  λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  •  30ml μηλόξιδο
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  3 γαρίφαλα
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  •  1 πολύ μικρόξυλάκι κανέλας και 1/2 κουτ. σούπας κεδροκούκουτσα
Διαδικασία
  1. Για την πικάντικη σούπα με κόκκινο λάχανο ξεκινάμε Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μήλο με το κύμινο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαραθεί καλά.
  3. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το ζωμό ή το νερό, το δεματάκι με τα μπαχαρικά και το μπέικον και αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει έντονα.
  4. Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά το υγρό και σιγο- βράζουμε για 11⁄2 ώρα με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη (αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα να φεύγουν οι υδρατμοί).
  5. Όταν το λάχανο μαλακώσει πολύ και η σούπα έχει μελώσει, αφαιρούμε το μπέικον και τα μπαχαρικά από την κατσαρόλα.
  6. Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 93.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 591 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.