Ιδιαίτερος συνδυασμός υλικών, όπως το κόκκινο λάχανο, το πράσινο μήλο και το σύγλινο, δημιουργούν ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα, που αρέσει στους λάτρεις των εκκεντρικών γεύσεων.
- 20 ml ελαιόλαδο
- 150 - 200 γρ.μπέικον ή σύγλινο (ζητάμε να μας κόψουν στο σούπερ μάρκετ ή στο παντοπωλείο ένα ενιαίο κομμάτι)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 μεγάλο καρότο, σε κυβάκια
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο, σε κυβάκια
- 1 μικρό κόκκινο λάχανο (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένο
- 1.800 ml ζωμός λαχανικών ή κότας ή νερό
- λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 30ml μηλόξιδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 3 γαρίφαλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
- 1 πολύ μικρόξυλάκι κανέλας και 1/2 κουτ. σούπας κεδροκούκουτσα
- Για την πικάντικη σούπα με κόκκινο λάχανο ξεκινάμε Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μήλο με το κύμινο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαραθεί καλά.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το ζωμό ή το νερό, το δεματάκι με τα μπαχαρικά και το μπέικον και αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει έντονα.
- Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά το υγρό και σιγο- βράζουμε για 11⁄2 ώρα με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη (αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα να φεύγουν οι υδρατμοί).
- Όταν το λάχανο μαλακώσει πολύ και η σούπα έχει μελώσει, αφαιρούμε το μπέικον και τα μπαχαρικά από την κατσαρόλα.
- Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 93.