Η συνταγή της ημέρας: ''Πένες από κόκκινες φακές, με φρέσκες αγκινάρες, ντοματίνια και βασιλικό''

Άρτος και Θεάματα 19 Απριλίου 2023

Οι πένες από κόκκινες φακές είναι η ιδανική εναλλακτική για πιο υγιεινή επιλογή ζυμαρικών.

Φωτεινή Παντζιά
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

25' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 3-4
  •  400 γρ. πένες από κόκκινες φακές
  •  5 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες, ραντισμένες με χυμό από 1 λεμόνι, για να μην μαυρίσουν
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  7 φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό
  •  100 γρ. λευκό, ξηρό κρασί
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε πένες από κόκκινες φακές, με φρέσκες αγκινάρες, ντοματίνια και βασιλικό, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετριάζουμε τη φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
  4. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και τραβάμε από τη φωτιά.
  5. Παράλληλα, βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  6. Τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τις αγκινάρες.
  7. Ανακατεύουμε τις πένες από κόκκινες φακές, με φρέσκες αγκινάρες, ντοματίνια και βασιλικό και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 319 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.