Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025: ''Υγρό κέικ σοκολάτα''

Άρτος και Θεάματα 05 Μαρτίου 2025

Ζουμερό, πασπαλισμένο με άχνη και κακάο ή περιχυμένο με σάλτσα σοκολάτας, αυτό το κέικ δεν μπορεί να μη το αγαπήσεις. Κι οι μικροί θα το χαρούν, και οι μεγάλοι, που μπορούν να το συνοδέψουν με ένα ποτηράκι κονιάκ, λικέρ πικραμύγδαλο ή παλαιωμένο τσίπουρο.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: The eaters/ Δ. Αλβανός

Βούτυρο, λιωμένη κουβερτούρα, αυγά και κρέμα γάλακτος θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα σε θερμοκρασία δωματίου, για να πετύχουμε την πλούσια, υγρή και στιβαρή υφή αυτού του κέικ. Μπορούμε να το σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη και σκόνη κακάο, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραία σάλτσα, χτυπώντας στο μίξερ 100 γρ. αμυγδαλοβούτυρο με 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε το κέικ και σερβίρουμε.

30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 12
  •  250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  250 γρ. κουβερτούρα της επιλογής μας (κλασική με 50-55% κακάο ή μπίτερ με περίπου 70% κακάο), λιωμένη σε μπεν μαρί, χλιαρή
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  1. Για υο υγρό κέικ σοκολάτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα, ή στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 25 εκ. και αποσπώμενα τοιχώματα και την πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τη λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και τα ανακατεύουμε.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ τις σκόνες και την κρέμα γάλακτος, σε τρεις δόσεις το καθένα, ανακατεύοντας σύντομα, μέχρι ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.
  7. Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30-35 λεπτά.
  8. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα.
  9. Αφαιρούμε προσεκτικά τα τοιχώματα του σκεύους, πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη και σκόνη κακάο, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 91 φορές