Δύο από τις πιο νόστιμες σούπες, η κολοκυθόσουπα και η παντζαρόσουπα, αρωματίζονται, καρυκεύονται και σερβίρονται μαζί σε ένα μπολ για ένα πρωτότυπο και γιορτινό πρώτο πιάτο.
Η ιδέα είναι η εξής: φτιάχνουμε δύο από τις σούπες που μας προτείνει η Νένα Ισμυρνόγλου και τις συνδυάζουμε μαζί στο πιάτο.Φυσικά μπορούμε να απολαύσουμε και την κάθε μια μόνη της ξεχωριστά. Σημειωτέον ότι τα χρώματα είναι απολύτως φυσικά και προκύπτουν από τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά κάθε συνταγής.
- 800 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα), καθαρισμένη, σε κύβους 2,5 εκ.
- 2 μέτριες γλυκοπατάτες (με πορτοκαλί σάρκα), με τη φλούδα, καλά πλυμένες, σε κύβους 2,5 εκ.
- 3 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1.100 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
- 200 ml χυμός ροδιού (ή μανταρινιού ή πορτοκαλιού) - τους θέλουμε και για γεύση, και για χρώμα
- 30 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γρ. παντζάρια, ακαθάριστα
- 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- 1 λίτρο βραστό νερό αρωματισμένο για 7 λεπτά με τσάι περγαμόντο (έτοιμο, σε φακελάκι ή χύμα - είναι το τσάι Earl Grey)
- 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένα
- χυμός από 2 πορτοκάλια
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού (ή όσο θέλουμε)
- 2 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
- 60 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε την πορτοκαλί σούπα, με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, το λάδι και τα μπαχαρικά.
- Τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί που να τα χωρά σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Πολτοποιούμε τα ψημένα λαχανικά στον πολυκόφτη, σε δύο δόσεις, μοιράζοντας τον ζωμό σε κάθε δόση και προσθέτοντας τυχόν νόστιμα ζουμιά από το ταψί.
- Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τον χυμό ροδιού (ή μανταρινιού ή πορτοκαλιού), τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αν η σούπα προκύψει πιο πυκνή από όσο θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
- Κρουτόν με σουτζούκι ή ξινοτύρι της αρεσκείας μας. Σκέτα ή σε συνδυασμό με ξύσμα λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.
- Για να ετοιμάσουμε την κόκκινη σούπα με με παντζάρια, ξερά δαμάσκηνα και άρωμα περγαμόντου Τυλίγουμε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο (όλα μαζί ή ένα ένα) και τα ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα (βγαίνει εύκολα) και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι, για 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το τσάι και, όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον πολυκόφτη για 2 λεπτά, ρίχνοντας μαζί τα δαμάσκηνα, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και το βαλσαμικό ξίδι.
- Στο τέλος ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά την κρέμα γάλακτος.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε για να προσαρμόσουμε, αν θέλουμε, το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού.
- Φιστίκια Αιγίνης γλυκά και αλμυρά.Σκέτα ή σε συνδυασμό με φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.
Πως σερβίρουμε τις σούπες ανά δύο; Παίρνουμε με δύο βαθιές κουτάλες μία καλή δόση από κάθε σούπα και τις αδειάζουμε προσεκτικά, αργά και συγχρόνως στα μπολ ή στα βαθιά πιάτα. Σερβίρουμε αμέσως. Καθότι πυκνές, οι σούπες δεν θα ενωθούν αμέσως αν δεν κουνήσουμε έντονα τα πιάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.