Η συνταγή της ημέρας:''Πατάτες γιαχνί με ελιές, μια σμυρναίικη συνταγή''

Άρτος και Θεάματα 19 Φεβρουαρίου 2024

Νόστιμο, χορτοφαγικό, κατσαρολάτο φαγάκι από τη Σμύρνη με πατάτες, ντομάτα και ελιές, ιδανικό ως συνοδευτικό ή ως κύριο γεύμα.

Δωρίτα Τσουρουκτσόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Η πατάτα έφτασε στη Σμύρνη πολύ αργότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Ήταν, μαζί με τα ζυμαρικά, είδος πολυτελείας που υστερούσε σε σχέση με το ρύζι και το πλιγούρι. Η πατάτα πρωτοκαλλιεργήθηκε στα τέλη της εποχής της οθωμανικής κυριαρχίας, όταν μπήκαν στον στρατό της Γερμανοί τιτλούχοι για να εκπαιδεύσουν τους Τούρκους αξιωματούχους. Το απλό μαγείρεμα πατάτας είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα – δύσκολο να μιλήσει κανείς λοιπόν για επιρροές, όταν πρόκειται για ένα νεοφερμένο προϊόν. Οι ελιές στην εκδοχή μας εδώ είναι ένας νεωτερισμός από τις Σμυρνιές μαγείρισσες, για να διαφοροποιήσουν τη μαγειρική της πόλης τους, ακόμη και της οικογένειάς τους.

15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 3-4
  •  1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  •  1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  •  200 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι (μαύρες ή πράσινες)
  •  400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
  •  140 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις πατάτες γιαχνί ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε τις πατάτες, την ντομάτα, τις ελιές, αλατοπίπερο και τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  3. Αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά και οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 381 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.