Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025: ''Αυθεντικές γαλέτες Βρετάνης (αλμυρές κρέπες) από αλεύρι φαγόπυρου''

Άρτος και Θεάματα 06 Μαρτίου 2025

Μια συνταγή από τη Βρετάνη για αυθεντικές γαλέτες με αλεύρι φαγόπυρου. Βγαίνουν λεπτές και τις γεμίζουμε με ένα τηγανητό αυγό, τυρί και αλλαντικό.

Αλέξανδρος Γιώτης
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Μαίρη Δεληγιώργη

10' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 8
  •  250 γρ. αλεύρι από σαρακίνι (φαγόπυρο, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε ορισμένα μπαχαράδικα)
  •  2 αυγά (βιολογικά, κατά προτίμηση)
  •  50 γρ. κρύο νερό
  •  40 γρ. λιωμένο βούτυρο
  •  ελάχιστο αλάτι
Διαδικασία
  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας λείος χυλός. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες εκτός ψυγείου (ποτέ στο ψυγείο, εκτός και αν περισσέψει, οπότε κρατάει 48 ώρες, αλλά πρέπει να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την επόμενη χρήση).
  2. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αν και οι ακραιφνείς Βρετόνοι χρησιμοποιούν μαντεμένιο. Δεν βάζουμε ποτέ λάδι στο τηγάνι, αλλά το λαδώνουμε με ένα πινέλο ή με λαδωμένο πανί.
  3. Όταν κάψει, παίρνουμε με μια κουτάλα σερβιρίσματος της σούπας τόσο χυλό όσο χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί στο τηγάνι μια πολύ λεπτή κρέπα (περίπου μισή κουτάλα – ανάλογα με το τηγάνι) και αδειάζουμε στο τηγάνι με πλαγιασμένη την κουτάλα. Κουνάμε κυκλικά το τηγάνι για να πάει ο χυλός παντού.
  4. Στη Βρετάνη χρησιμοποιούν ένα ξύλινο «ταύ» για να ισιώσουν και να λεπτύνουν τη γαλέτα. Η πρώτη γαλέτα είναι πάντα αποτυχία. Μάλιστα, οι Βρετόνοι λένε ότι την αφήνουν για το σκυλί. Κανονικά, το γύρισμα γίνεται με εκτίναξη στον αέρα –εξ ου και η τοπική έκφραση για κάποιον που αλλάζει εύκολα γνώμη, ότι το γυρίζει σαν κρέπα– αλλά η χρήση μιας σπάτουλας δεν είναι ντροπή. Τις ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  5. Βάζουμε τη μία κρέπα πάνω στην άλλη και τις καλύπτουμε με μια πετσέτα.
  6. Για να σερβίρουμε, βουτυρώνουμε το τηγάνι, βάζουμε την κρέπα την οποία αλείφουμε επίσης με βούτυρο, σπάμε από πάνω ένα αυγό και προσθέτουμε ό,τι άλλο θέλουμε (τυρί ή λουκάνικο ή χοιρομέρι). Τη διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου στα τέσσερα και μετά τη γυρίζουμε, ώστε να ψηθεί καλά και η γέμιση. Χρειάζεται περίπου 2-3 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά.
  7. Σερβίρουμε τις γαλέτες με ξηρό μηλόκρασο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 19.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 407 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 9 Μαρτίου 2025: ''Γιουβέτσι φούρνου με φιλέτο ψαριού και πέστο λιαστής ντομάτας''

Κυριακάτικο φαγητό που βγάζει αρκετές μερίδες. Η σάλτσα που θα φτιάξουμε για το γιουβέτσι είναι γλυκιά και λίγο όξινη και απογειώνει τη γεύση του ψαριού.