Ο Ρούντολφ έγινε μπισκότο και μάλιστα γεμιστό με πλούσιο βούτυρο αμυγδάλου!
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 170 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 1 αυγό
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε πούδρα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 200 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
- λίγα κόκκινα και λίγα μαύρα κουφετάκια, για τις μύτες και τα μάτια των ταράνδων (σε καταστήματα και e-shops με είδη για διακόσμηση γλυκών αλλά και σε ορισμέ- να μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 50 γρ. κουβερτούρα της αρεσκείας μας, λιωμένη σε μπεν μαρί
- Για να φτιάξουμε τα linzer μπισκότα τάρανδοι γεμιστά με αμυγδαλοβούτυρο, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Προσθέτουμε το αυγό και τις βανιλίνες και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν σε μια μαλακή ζύμη.
- Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
- Με στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 8 εκ. κόβουμε 12 δίσκους.
- Έπειτα, με μικρότερο κουπάτ διαμέτρου 3 εκ., κόβουμε ένα δισκάκι από τους μισούς μεγάλους δίσκους, κοντά στην άκρη τους. Τα μικρά αυτά δισκάκια δεν τα χρειαζόμαστε (μπορούμε όμως να τα ψήσουμε και αυτά).
- Αραδιάζουμε όλους τους μεγάλους δίσκους (με τρύπα και χωρίς) σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Έπειτα τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν .
- Αλείφουμε με το αμυγδαλοβούτυρο τα μπισκότα που δεν έχουν τρύπα και καπακώνουμε με τα υπόλοιπα, με τρύπα: από την τρύπα αυτή θα ανέβει ελαφρά το αμυγδαλοβούτυρο και θα σχηματιστεί το πρόσωπο των ταράνδων.
- Βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, προσαρμόζουμε στρογγυλή, στενή μύτη, και σχεδιάζουμε τα κέρατα των ταράνδων.
- Κολλάμε από ένα κόκκινο και από δύο μαύρα κουφετάκια στο αμυγδαλοβούτυρο (στο πρόσωπο δηλαδή) κάθε ταράνδου, για τις μύτες και τα μάτια αντίστοιχα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.