Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024: ''Linzer μπισκότα τάρανδοι γεμιστά με αμυγδαλοβούτυρο''

Άρτος και Θεάματα 05 Δεκεμβρίου 2024

Ο Ρούντολφ έγινε μπισκότο και μάλιστα γεμιστό με πλούσιο βούτυρο αμυγδάλου!

Κατερίνα Λιβά
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

30' προετοιμασία
15' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά - Κομμάτια: 6
  •  170 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  170 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  •  1 αυγό
  •  2 κάψουλες βανιλίνη
  •  180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  70 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε πούδρα
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
Για τη διακόσμηση
  •  200 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
  •  λίγα κόκκινα και λίγα μαύρα κουφετάκια, για τις μύτες και τα μάτια των ταράνδων (σε καταστήματα και e-shops με είδη για διακόσμηση γλυκών αλλά και σε ορισμέ- να μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  •  50 γρ. κουβερτούρα της αρεσκείας μας, λιωμένη σε μπεν μαρί
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα linzer μπισκότα τάρανδοι γεμιστά με αμυγδαλοβούτυρο, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και τις βανιλίνες και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν σε μια μαλακή ζύμη.
  4. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
  6. Με στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 8 εκ. κόβουμε 12 δίσκους.
  7. Έπειτα, με μικρότερο κουπάτ διαμέτρου 3 εκ., κόβουμε ένα δισκάκι από τους μισούς μεγάλους δίσκους, κοντά στην άκρη τους. Τα μικρά αυτά δισκάκια δεν τα χρειαζόμαστε (μπορούμε όμως να τα ψήσουμε και αυτά).
  8. Αραδιάζουμε όλους τους μεγάλους δίσκους (με τρύπα και χωρίς) σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  9. Έπειτα τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15 λεπτά.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν .
Συναρμολόγηση + διακόσμηση
  1. Αλείφουμε με το αμυγδαλοβούτυρο τα μπισκότα που δεν έχουν τρύπα και καπακώνουμε με τα υπόλοιπα, με τρύπα: από την τρύπα αυτή θα ανέβει ελαφρά το αμυγδαλοβούτυρο και θα σχηματιστεί το πρόσωπο των ταράνδων.
  2. Βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, προσαρμόζουμε στρογγυλή, στενή μύτη, και σχεδιάζουμε τα κέρατα των ταράνδων.
  3. Κολλάμε από ένα κόκκινο και από δύο μαύρα κουφετάκια στο αμυγδαλοβούτυρο (στο πρόσωπο δηλαδή) κάθε ταράνδου, για τις μύτες και τα μάτια αντίστοιχα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 532 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025: ''Κεμπάπια Φλώρινας''

Τα φλωρινιώτικα κεμπάπια, που δεν λέγονται, ούτε και είναι, σουτζουκάκια, είναι αυστηρά μεζές και όχι κυρίως πιάτο. Τα σερβίρουν πάντα με κρεμμύδι ξερό, λεπτοκομμένο, πολύ μπούκοβο, μαϊντανό και μουστάρδα.