Μα πόσο ταιριαστές και απίθανα νόστιμες είναι αυτές οι δύο σούπες! Η γήινη σελινόριζα και το κουνουπίδι δένουν μοναδικά με τον ξηροκαρπάτο αρακά, το δροσάτο σπανάκι και το βουτυράτο αβοκάντο. Τις σερβίρουμε μάλιστα και τις δύο σε ένα μπολ, για το απόλυτο γιορτινό πρώτο πιάτο.
Η ιδέα είναι η εξής: φτιάχνουμε δύο από τις σούπες που μας προτείνει η Νένα Ισμυρνόγλου και τις συνδυάζουμε μαζί στο πιάτο.Φυσικά μπορούμε να απολαύσουμε και την κάθε μια μόνη της ξεχωριστά. Σημειωτέον ότι τα χρώματα είναι απολύτως φυσικά και προκύπτουν από τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά κάθε συνταγής.
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σελινόριζα (περίπου 2 μέτριες), καθαρισμένη, σε μέτρια κομμάτια
- 1 μεγάλο ξινόμηλο, καθαρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
- 2 φλιτζ. τσαγιού φουντίτσες κουνουπιδιού
- 800 ml νερό αρωματισμένο για 7 λεπτά με τσάι γιασεμί (έτοιμο, σε φακελάκι)
- 400 ml γάλα καρύδας
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο πράσο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, σπασμένες, καθαρισμένες
- 2 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, κατεψυγμένος
- 4 πατικωμένα φλιτζ. τσαγιού τρυφερά φύλλα σπανακιού
- 2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα από καυκαλήθρες, χοντροκομμένα
- 1 λίτρο ζωμός κότας
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
- 1 μεγάλο αβοκάντο, πολύ ώριμο, καθαρισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε την λευκή σούπα με σελινόριζα και κουνουπίδι σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, το κουνουπίδι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Σβήνουμε με το τσάι γιασεμιού και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε μέχρι το υγρό να πάρει βράση και τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
- Τραγανό προσούτο) ή τηγανητά κρεμμύδια.
- Φουντούκια καβουρδισμένα και σπασμένα, φρέσκια ρίγανη και κυβάκια αβοκάντο ραντισμένα με χυμό λεμονιού.
- Για να ετοιμάσουμε την πράσινη σούπα με με αρακά, αβοκάντο και σπανάκι Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε απαλά το πράσο με το κρεμμύδι, για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη σκουρύνουν.
- Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τον αρακά, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι και τις καυκαλήθρες, και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με 800 ml από τον ζωμό και σιγοβράζουμε τα υλικά για 15 λεπτά.
- Τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, ρίχνοντας μαζί το αβοκάντο, τον μαραθόσπορο, αλάτι και πιπέρι.
- Μεταφέρουμε σε σουπιέρα και, αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό.
- Ταιριάζει πολύ ο χυμός του λεμονιού, αλλά θα τον ρίξουμε αυστηρά λίγο πριν από το σερβίρισμα γιατί τα οξέα του λεμονιού θα αντιδράσουν με τις πρασινάδες και η σούπα θα σκουρύνει υπερβολικά.
- Σταγόνες από καλό αγουρέλαιο, ελάχιστο ξινόγαλο και «τσιπς» παρμεζάνας. Εναλλακτικά, κυβάκια μαριναρισμένης φέτας .
Πως σερβίρουμε τις σούπες ανά δύο; Παίρνουμε με δύο βαθιές κουτάλες μία καλή δόση από κάθε σούπα και τις αδειάζουμε προσεκτικά, αργά και συγχρόνως στα μπολ ή στα βαθιά πιάτα. Σερβίρουμε αμέσως. Καθότι πυκνές, οι σούπες δεν θα ενωθούν αμέσως αν δεν κουνήσουμε έντονα τα πιάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.