Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Άρτος και Θεάματα 20 Νοεμβρίου 2024

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 15' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά - Μερίδες: 6
Για τη σαλάτα
  •  1 κιλό παντζάρια, μικρού μεγέθους
  •  130 γρ. φουντουκόψιχα ωμή
  •  5 πορτοκάλια
  •  1 μήλο Τριπόλεως, καθαρισμένο, σε πολύ λεπτές φέτες
  •  20 κάστανα, έτοιμα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
  •  4 ματσάκια νεροκάρδαμο, καθαρισμένο (σε καλά μανάβικα και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  •  500 γρ. παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί Tomme de Chevre, κομμένο σε πολύ λεπτές «φλούδες» με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά (Είναι σκληρό κίτρινο τυρί από τη Γαλλία, με πικάντικη γεύση – σε ντελί και καλά παντοπωλεία. Εναλλακτικά βάζουμε πικάντικο κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
  •  το λευκό μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένο
  •  1 γεμάτη κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  •  χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  80 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σαλάτα
  1. Για να φτιάξουμε την παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
  2. Τυλίγουμε κάθε παντζάρι χωριστά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα ξετυλίγουμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τα τρίβουμε με χαρτί κουζίνας για να τα ξεφλουδίσουμε – η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα.
  4. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  5. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και βάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι.
  6. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
  7. Τα τρίβουμε με ένα καθαρό πανί για να τα ξεφλουδίσουμε και τα χοντροκοπανίζουμε.
  8. Με κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, αφαιρώντας τελείως και τη λευκή ψίχα της φλούδας, ώστε να μείνει μόνο η ζουμερή σάρκα. Με διαγώνιες τομές ανάμεσα στις μεμβράνες χωρίζουμε κάθε πορτοκάλι στα «φιλετάκια» του.
Ντρέσινγκ
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και αφήνουμε κατά μέρος.
Σερβίρισμα
  1. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα παντζάρια, τα πορτοκάλια, το μήλο, τα φουντούκια, τα κάστανα και αλατοπίπερο.
  2. Περιχύνουμε με περίπου το μισό ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε το νεροκάρδαμο σε ένα μπολ, περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
  4. Το ρίχνουμε στη σαλάτα, προσθέτουμε και τις φλούδες τυριού και ανακατεύουμε ελαφρά.
  5. Σερβίρουμε αμέσως την παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 142 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.