Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.
- 1 κιλό παντζάρια, μικρού μεγέθους
- 130 γρ. φουντουκόψιχα ωμή
- 5 πορτοκάλια
- 1 μήλο Τριπόλεως, καθαρισμένο, σε πολύ λεπτές φέτες
- 20 κάστανα, έτοιμα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
- 4 ματσάκια νεροκάρδαμο, καθαρισμένο (σε καλά μανάβικα και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 500 γρ. παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί Tomme de Chevre, κομμένο σε πολύ λεπτές «φλούδες» με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά (Είναι σκληρό κίτρινο τυρί από τη Γαλλία, με πικάντικη γεύση – σε ντελί και καλά παντοπωλεία. Εναλλακτικά βάζουμε πικάντικο κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- το λευκό μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
- χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 80 ml ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε την παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
- Τυλίγουμε κάθε παντζάρι χωριστά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα ξετυλίγουμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τα τρίβουμε με χαρτί κουζίνας για να τα ξεφλουδίσουμε – η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα.
- Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και βάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι.
- Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
- Τα τρίβουμε με ένα καθαρό πανί για να τα ξεφλουδίσουμε και τα χοντροκοπανίζουμε.
- Με κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, αφαιρώντας τελείως και τη λευκή ψίχα της φλούδας, ώστε να μείνει μόνο η ζουμερή σάρκα. Με διαγώνιες τομές ανάμεσα στις μεμβράνες χωρίζουμε κάθε πορτοκάλι στα «φιλετάκια» του.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα παντζάρια, τα πορτοκάλια, το μήλο, τα φουντούκια, τα κάστανα και αλατοπίπερο.
- Περιχύνουμε με περίπου το μισό ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το νεροκάρδαμο σε ένα μπολ, περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
- Το ρίχνουμε στη σαλάτα, προσθέτουμε και τις φλούδες τυριού και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Σερβίρουμε αμέσως την παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι.