Η συνταγή της ημέρας: ''Παντζαροσαλάτα με ρίγανη και λαδόξιδο με πορτοκάλι''

Άρτος και Θεάματα 24 Μαρτίου 2024

Το πόσο ταιριάζει το παντζάρι με το πορτοκάλι δεν λέγεται, κι αυτή η σκορδάτη παντζαροσαλάτα το αποδεικνύει και με το παραπάνω.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb


20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1½ κιλό παντζάρια, με τα φύλλα τους, καθαρισμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι
  •  50 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και χωρισμένο στα φιλέτα του (όσο μπορούμε καθαρίζουμε τα φιλέτα από μεμβράνες και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια)
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα χόρτα από τους βολβούς του παντζαριού και τα πλένουμε καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε πρώτα τα χόρτα από τα παντζάρια για 5 λεπτά ή όσο θέλουμε - εξαρτάται από το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους βολβούς και τους βράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Οταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και, όπως είναι ζεστοί, τους καθαρίζουμε, τους κόβουμε σε φέτες κυδωνάτες και τους προσθέτουμε στο μπολ με τα χόρτα.
  6. Αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε, τη σκουπίζουμε και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. 
  7. Οταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και περιμένουμε να κάψει για λίγα δευτερόλεπτα.
  8. Τότε προσθέτουμε τα παντζάρια (φύλλα και βολβούς), αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά για λίγα δευτερόλεπτα.
  9. Προσθέτουμε το αρωματικό που επιλέξαμε και μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα.
  10. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα την παντζαροσαλάτα με ρίγανη και την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα ραντίζουμε με το ξίδι, το χυμό πορτοκαλιού και σκορπίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 482 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.