Η συνταγή της ημέρας: ''Παντζαροσαλάτα με ρίγανη και λαδόξιδο με πορτοκάλι''

Άρτος και Θεάματα 24 Μαρτίου 2024

Το πόσο ταιριάζει το παντζάρι με το πορτοκάλι δεν λέγεται, κι αυτή η σκορδάτη παντζαροσαλάτα το αποδεικνύει και με το παραπάνω.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb


20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1½ κιλό παντζάρια, με τα φύλλα τους, καθαρισμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι
  •  50 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και χωρισμένο στα φιλέτα του (όσο μπορούμε καθαρίζουμε τα φιλέτα από μεμβράνες και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια)
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα χόρτα από τους βολβούς του παντζαριού και τα πλένουμε καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε πρώτα τα χόρτα από τα παντζάρια για 5 λεπτά ή όσο θέλουμε - εξαρτάται από το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους βολβούς και τους βράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Οταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και, όπως είναι ζεστοί, τους καθαρίζουμε, τους κόβουμε σε φέτες κυδωνάτες και τους προσθέτουμε στο μπολ με τα χόρτα.
  6. Αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε, τη σκουπίζουμε και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. 
  7. Οταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και περιμένουμε να κάψει για λίγα δευτερόλεπτα.
  8. Τότε προσθέτουμε τα παντζάρια (φύλλα και βολβούς), αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά για λίγα δευτερόλεπτα.
  9. Προσθέτουμε το αρωματικό που επιλέξαμε και μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα.
  10. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα την παντζαροσαλάτα με ρίγανη και την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα ραντίζουμε με το ξίδι, το χυμό πορτοκαλιού και σκορπίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 595 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.