Η συνταγή της ημέρας:''O ασουρές της Μεγάλης Παρασκευής''

Άρτος και Θεάματα 13 Απριλίου 2023

Ο ασουρές, που λέγεται και βαρβάρα ή γλυκό του Νώε είναι ένα γλυκό, που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία, και παραδοσιακά φτιάχνεται και σερβίρεται τη Μεγάλη Παρασκευή.

Λίτσα Ηλιάκη

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

15' προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 35'

Υλικά - Μερίδες: 10-12
  •  500 γρ. σιτάρι σκληρό, αποφλοιωμένο (καλά πλυμένο και μουλιασμένο σε 2,2 λίτρα νερό αποβραδίς)
  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  100 γρ. σταφίδα ξανθή
  •  100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  •  100 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
  •  5 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  •  2 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  4 κουτ. σούπας νισεστές (άμυλο καλαμποκιού, πολύ ψιλό)
Για το γαρνίρισμα
  •  40 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  •  λίγη κανέλα, σε σκόνη
  •  τα σπόρια από ένα ρόδι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ασουρέ, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το σιτάρι με το νερό όπου το μουλιάσαμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι. Το στραγγίζουμε, κρατάμε το νερό και το μετράμε.
  3. Για τον ασουρέ θα χρειαστούμε 1,6 λίτρα από το υγρό και 1 1⁄2 φλιτζάνι από το σιτάρι. Το υπόλοιπο σιτάρι, το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση.
  4. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε σε 300 ml από το μετρημένο υγρό το νισεστέ.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σιτάρι, το υπόλοιπο υγρό, το διαλυμένο νισεστέ και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  6. Αδειάζουμε σε ατομικά μπολ και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
  7. Σκορπίζουμε τα καρύδια και το ρόδι, πασπαλίζουμε με κανέλα και διατηρούμε τον ασουρέ στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 375 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).