Ο ασουρές, που λέγεται και βαρβάρα ή γλυκό του Νώε είναι ένα γλυκό, που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία, και παραδοσιακά φτιάχνεται και σερβίρεται τη Μεγάλη Παρασκευή.
- 500 γρ. σιτάρι σκληρό, αποφλοιωμένο (καλά πλυμένο και μουλιασμένο σε 2,2 λίτρα νερό αποβραδίς)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. σταφίδα ξανθή
- 100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
- 5 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 4 κουτ. σούπας νισεστές (άμυλο καλαμποκιού, πολύ ψιλό)
- 40 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
- λίγη κανέλα, σε σκόνη
- τα σπόρια από ένα ρόδι
- Για να φτιάξουμε ασουρέ, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το σιτάρι με το νερό όπου το μουλιάσαμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι. Το στραγγίζουμε, κρατάμε το νερό και το μετράμε.
- Για τον ασουρέ θα χρειαστούμε 1,6 λίτρα από το υγρό και 1 1⁄2 φλιτζάνι από το σιτάρι. Το υπόλοιπο σιτάρι, το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση.
- Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε σε 300 ml από το μετρημένο υγρό το νισεστέ.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σιτάρι, το υπόλοιπο υγρό, το διαλυμένο νισεστέ και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Αδειάζουμε σε ατομικά μπολ και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Σκορπίζουμε τα καρύδια και το ρόδι, πασπαλίζουμε με κανέλα και διατηρούμε τον ασουρέ στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.