Ζουμερό, κατακόκκινο και μελωμένο ντοματόρυζο, ιδανικό για ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα. Ιδανικό συνοδευτικό του ένα ωραίο χαλούμι σαγανάκι και χωριάτικο ψωμί.
- 700 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 4 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 300 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ντοματόρυζο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα 80 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε 650 ml ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Σκορπίζουμε τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.