Η συνταγή της ημέρας: ''Ντοματόρυζο με δυόσμο''

Άρτος και Θεάματα 18 Ιουνίου 2024

Ζουμερό, κατακόκκινο και μελωμένο ντοματόρυζο, ιδανικό για ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα. Ιδανικό συνοδευτικό του ένα ωραίο χαλούμι σαγανάκι και χωριάτικο ψωμί.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  700 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  4 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  300 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για το ντοματόρυζο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα 80 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  4. Ρίχνουμε 650 ml ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
  6. Σκορπίζουμε τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 170 φορές