Το ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο δίνει έξτρα γεύση σ’ αυτά τα γεμιστά, που βγαίνουν από τον φούρνο μελωμένα και μοσχομυριστά.
- 12 μέτριες ντομάτες
- 240 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
- 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 120 γρ. ρύζι νυχάκι
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 150 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του σκεύους
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις ντομάτεs γεμιστέs με ρύζι, χωριάτικο λουκάνικο και βασιλικό ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις ντομάτες ακριβώς.
- Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ.
- Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί και χτυπάμε τη σάρκα τους στο μούλτι για λίγο, ίσα να ψιλοκοπεί.
- Τα «καπάκια» τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 120 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λουκάνικο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Αδειάζουμε και τη σάλτσα στο μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες κατά τα 2/3 (για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει), τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κλείνουμε με τα «καπάκια».
- Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού τόσο νερό ώστε να καλύψει τις ντομάτες κατά το 1/4 και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να φουσκώσει το ρύζι.
- Ελέγχουμε και, αν δούμε ότι «αρπάζουν» στην επιφάνεια, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ζεστό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 122.