Η συνταγή της ημέρας: ''Νηστίσιμη μακαρονάδα με σάλτσα από ταχίνι και τριμμένους ξηρούς καρπούς''

Άρτος και Θεάματα 10 Απριλίου 2023

Μια πεντανόστιμη, νηστίσιμη, ξηροκαρπάτη μακαρονάδα -τα αμύγδαλα και τα καρύδια υποκαθιστούν το τυρί- από τη μονή του Σινά.

μοναχός Στέφανος

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας


Η συνταγή έχει κύμινο και πάπρικα, μπορούμε όμως να βάλουμε τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Αυτό το φαγητό, που ετοίμασε ο μοναχός Στέφανος στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο Όρος Σινά, καρυκεύεται κάποιες φορές και με κανέλα. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους. Οι ξηροί καρποί είναι πολύ σημαντική τροφή για τους νηστεύοντες.

Νικολέτα Μακρυωνίτου

10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1/2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  λίγο κύμινο + καυτερή πάπρικα, σε σκόνη
  •  1 κουτ. σούπας ταχίνι
  •  1/2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  •  λίγα αμύγδαλα και καρύδια, θρυμματισμένα και καβουρδισμένα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την ταχινομακαρονάδα, σε ένα μπολάκι βάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε με το χέρι.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και τα υλικά να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο και την πάπρικα, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση.
  4. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι ελαφρώς υδαρής.
  6. Ρίχνουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τη σάλτσα με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη).
  7. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βράζουμε λίγο πριν σερβίρουμε, γιατί, αν κρυώσουν, θα κολλήσουν όταν ρίξουμε την ταχινόσαλτσα.
  8. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  9. Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
  10. Σερβίρουμε αμέσως την ταχινομακαρονάδα σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα (αν θέλουμε) αμύγδαλα και καρύδια θρυμματισμένα και καβουρδισμένα.


Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 523 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.