Η συνταγή της ημέρας: ''Μυδοκεφτέδες''

Άρτος και Θεάματα 04 Απριλίου 2023

Μυδοκεφτέδες, μια συνταγή για έναν ιδιαίτερο μεζέ και ιδανική για τους λάτρεις των μυδιών!

Αλέξανδρος Γιώτης

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

20' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό μύδια (πετάμε όσα είναι ανοιχτά)
  •  2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
  •  150 ml λευκό κρασί
  •  αλάτι, πιπέρι
  •  3 κουτ. σούπας αλεύρι (ή παραπάνω, αν χρειαστεί)
  •  1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. σούπας «φύλλα» άνηθου, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
  1. Τρίβουμε τα μύδια πολύ καλά με ένα συρμάτινο βουρτσάκι, για να φύγουν οι ακαθαρσίες, και τα πλένουμε πολύ καλά.
  2. Μετά πιάνουμε το βύσσο, δηλαδή τα «μουστάκια» τους, τα τραβάμε 1 - 2 φορές πάνω-κάτω και με μια απότομη κίνηση τα αφαιρούμε.
  3. Βάζουμε το κρασί, το σκόρδο και τα μύδια σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
  4. Αχνίζουμε τα μύδια όσο να ανοίξουν. Αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάμε
  5. Σουρώνουμε τα μύδια και το ζωμό τον κρατάμε για άλλη παρασκευή (ψαρόσουπα, μαγείρεμα ρυζιού).
  6. Αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα των μυδιών, την οποία και χοντροκόβουμε και βάζουμε σε ένα μπολ.
  7. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και το αλεύρι, ώστε να σχηματιστεί σφιχτός χυλός.
  8. Μ’ ένα κουτάλι, προσεκτικά, κάνουμε μικρούς σωρούς από το μείγμα σ’ ένα τηγάνι με καυτό λάδι.
  9. Τηγανίζουμε τους μυδοκεφτέδες από όλες τις πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν.
  10. Συνοδεύουμε τους μυδοκεφτέδες με πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 420 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.