Μυδοκεφτέδες, μια συνταγή για έναν ιδιαίτερο μεζέ και ιδανική για τους λάτρεις των μυδιών!
- 1 κιλό μύδια (πετάμε όσα είναι ανοιχτά)
- 2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
- 150 ml λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι (ή παραπάνω, αν χρειαστεί)
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας «φύλλα» άνηθου, ψιλοκομμένα
- Τρίβουμε τα μύδια πολύ καλά με ένα συρμάτινο βουρτσάκι, για να φύγουν οι ακαθαρσίες, και τα πλένουμε πολύ καλά.
- Μετά πιάνουμε το βύσσο, δηλαδή τα «μουστάκια» τους, τα τραβάμε 1 - 2 φορές πάνω-κάτω και με μια απότομη κίνηση τα αφαιρούμε.
- Βάζουμε το κρασί, το σκόρδο και τα μύδια σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
- Αχνίζουμε τα μύδια όσο να ανοίξουν. Αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάμε
- Σουρώνουμε τα μύδια και το ζωμό τον κρατάμε για άλλη παρασκευή (ψαρόσουπα, μαγείρεμα ρυζιού).
- Αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα των μυδιών, την οποία και χοντροκόβουμε και βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και το αλεύρι, ώστε να σχηματιστεί σφιχτός χυλός.
- Μ’ ένα κουτάλι, προσεκτικά, κάνουμε μικρούς σωρούς από το μείγμα σ’ ένα τηγάνι με καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε τους μυδοκεφτέδες από όλες τις πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν.
- Συνοδεύουμε τους μυδοκεφτέδες με πράσινη σαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.