Η συνταγή της ημέρας: ''Μυδοκεφτέδες''

Άρτος και Θεάματα 04 Απριλίου 2023

Μυδοκεφτέδες, μια συνταγή για έναν ιδιαίτερο μεζέ και ιδανική για τους λάτρεις των μυδιών!

Αλέξανδρος Γιώτης

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

20' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό μύδια (πετάμε όσα είναι ανοιχτά)
  •  2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
  •  150 ml λευκό κρασί
  •  αλάτι, πιπέρι
  •  3 κουτ. σούπας αλεύρι (ή παραπάνω, αν χρειαστεί)
  •  1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. σούπας «φύλλα» άνηθου, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
  1. Τρίβουμε τα μύδια πολύ καλά με ένα συρμάτινο βουρτσάκι, για να φύγουν οι ακαθαρσίες, και τα πλένουμε πολύ καλά.
  2. Μετά πιάνουμε το βύσσο, δηλαδή τα «μουστάκια» τους, τα τραβάμε 1 - 2 φορές πάνω-κάτω και με μια απότομη κίνηση τα αφαιρούμε.
  3. Βάζουμε το κρασί, το σκόρδο και τα μύδια σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
  4. Αχνίζουμε τα μύδια όσο να ανοίξουν. Αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάμε
  5. Σουρώνουμε τα μύδια και το ζωμό τον κρατάμε για άλλη παρασκευή (ψαρόσουπα, μαγείρεμα ρυζιού).
  6. Αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα των μυδιών, την οποία και χοντροκόβουμε και βάζουμε σε ένα μπολ.
  7. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και το αλεύρι, ώστε να σχηματιστεί σφιχτός χυλός.
  8. Μ’ ένα κουτάλι, προσεκτικά, κάνουμε μικρούς σωρούς από το μείγμα σ’ ένα τηγάνι με καυτό λάδι.
  9. Τηγανίζουμε τους μυδοκεφτέδες από όλες τις πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν.
  10. Συνοδεύουμε τους μυδοκεφτέδες με πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 380 φορές