Η συνταγή της ημέρας: ''Μύδια ντολμά, πολίτικα''

Άρτος και Θεάματα 26 Απριλίου 2024

Μια παλιά συνταγή της γιαγιάς της για μύδια ντολμά μας έφτιαξε η Ρέα Μπούρτζη. Γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι, καρυκευμένα με κανέλα και μπαχάρι, γίνονται ονειρεμένα.

Ρέα Μπούρτζη

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Στο Φερίκιοϊ, δυο χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, επί δύο μέρες, η Ρέα Μπούρτζη μας μαγείρευε μύδια με διάφορους τρόπους.«Κανέλα δεν βάζουμε στα φαγιά μας. Μόνο σε μερικά δηλαδή, όπως στα μύδια ντολμά, στα μπαρμπουνοφάσουλα και στο στιφάδο. Τα μύδια ντολμά της γιαγιάς μου ταξίδευαν με ειδικό αεροπλάνο με προορισμό τον Λίβανο. Άρεσαν πολύ στην αδερφή της, κι επειδή η οικογένεια του γαμπρού της ήταν ευκατάσταση, ζητούσαν και τους έστελνε δύο κατσαρόλες γεμάτες με μύδια ντολμά αεροπορικώς, με δική τους, ναυλωμένη πτήση. Αυτή την παλιά συνταγή σάς δίνω. Βέβαια, τότε τα μύδια που βρίσκαμε ήταν πολύ πιο μεγάλα», μας είπε.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  20 φρέσκα μύδια με το κέλυφος, καλά καθαρισμένα, (τα ξεπλένουμε καλά και με σκληρό βουρτσάκι τρίβουμε τα κελύφη τους. Έπειτα τραβάμε και απομακρύνουμε το «γένι» τους από το κάτω μέρος του κελύφους.)
  •  1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε φετάκια
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  25 γρ. κουκουνάρια
  •  40 γρ. μαύρες σταφίδες
  •  220 γρ. ρύζι γλασέ
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για τα μύδια ντολμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το αλατοπίπερο για περίπου 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μπαχάρι, την κανέλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ρύζι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για περίπου άλλα 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
  3. Πολύ προσεκτικά, με ένα κοφτερό μαχαιράκι ανοίγουμε τα μύδια από το πλάι, χωρίς να χωρίσουμε τα δύο κελύφη.
  4. Γεμίζουμε κάθε μύδι με το μείγμα ρυζιού (περίπου 2 κουτ. γλυκού γέμιση) και τα τακτοποιούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε 440 ml νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 410 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.