Η συνταγή της ημέρας: ''Μύδια ντολμά, πολίτικα''

Άρτος και Θεάματα 26 Απριλίου 2024

Μια παλιά συνταγή της γιαγιάς της για μύδια ντολμά μας έφτιαξε η Ρέα Μπούρτζη. Γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι, καρυκευμένα με κανέλα και μπαχάρι, γίνονται ονειρεμένα.

Ρέα Μπούρτζη

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Στο Φερίκιοϊ, δυο χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, επί δύο μέρες, η Ρέα Μπούρτζη μας μαγείρευε μύδια με διάφορους τρόπους.«Κανέλα δεν βάζουμε στα φαγιά μας. Μόνο σε μερικά δηλαδή, όπως στα μύδια ντολμά, στα μπαρμπουνοφάσουλα και στο στιφάδο. Τα μύδια ντολμά της γιαγιάς μου ταξίδευαν με ειδικό αεροπλάνο με προορισμό τον Λίβανο. Άρεσαν πολύ στην αδερφή της, κι επειδή η οικογένεια του γαμπρού της ήταν ευκατάσταση, ζητούσαν και τους έστελνε δύο κατσαρόλες γεμάτες με μύδια ντολμά αεροπορικώς, με δική τους, ναυλωμένη πτήση. Αυτή την παλιά συνταγή σάς δίνω. Βέβαια, τότε τα μύδια που βρίσκαμε ήταν πολύ πιο μεγάλα», μας είπε.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  20 φρέσκα μύδια με το κέλυφος, καλά καθαρισμένα, (τα ξεπλένουμε καλά και με σκληρό βουρτσάκι τρίβουμε τα κελύφη τους. Έπειτα τραβάμε και απομακρύνουμε το «γένι» τους από το κάτω μέρος του κελύφους.)
  •  1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε φετάκια
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  25 γρ. κουκουνάρια
  •  40 γρ. μαύρες σταφίδες
  •  220 γρ. ρύζι γλασέ
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για τα μύδια ντολμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το αλατοπίπερο για περίπου 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μπαχάρι, την κανέλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ρύζι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για περίπου άλλα 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
  3. Πολύ προσεκτικά, με ένα κοφτερό μαχαιράκι ανοίγουμε τα μύδια από το πλάι, χωρίς να χωρίσουμε τα δύο κελύφη.
  4. Γεμίζουμε κάθε μύδι με το μείγμα ρυζιού (περίπου 2 κουτ. γλυκού γέμιση) και τα τακτοποιούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε 440 ml νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 472 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025: ''Τάρτα με φράουλες και κρέμα, κλασική και αγαπημένη''

Δεν υπάρχει πιο ωραίο και πιο φίνο γλυκό από μια κλασική τάρτα με φράουλες που στο εσωτερικό της κρύβει μια υπέροχη, βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής αρωματισμένη με φυσική βανίλια.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Σχοινάς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συναδέλφου Νίκου (Νικολάου) Σχοινά, ο οποίος έφυγε ξαφνικά σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα ζώδια την Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Μέρα της Εθνικής μας Επετείου και το τρίγωνο της Σελήνης από τον Υδροχόο με τον Δία από τους Διδύμους φέρνει ευκαιρίες, αισιοδοξία και, γιατί όχι, λίγη παραπάνω τύχη στην καθημερινότητά παραπάνω.