Η συνταγή της ημέρας: ''Μπριζόλες'' κουνουπιδιού με ταμπουλέ αγκινάρας

Άρτος και Θεάματα 18 Μαρτίου 2024

Οι χοντρές φέτες του κουνουπιδιού όταν ψηθούν αποκτούν τραγανή κρούστα, χωρίς να χάνουν την ψίχα τους στο ψήσιμο, για χορταστικές μπουκιές. Εξ ου και «μπριζόλες». Συνοδεύουμε με ταμπουλέ αγκινάρας, για πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

45' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για το ταμπουλέ
  •  250 γρ. πλιγούρι ψιλό
  •  140 ml χυμός λεμονιού
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
  •  50 γρ. κολοκυθόσποροι
  •  2 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
  •  1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
  •  1/2 μικρό κοκκινόφλουδο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  30 ml ελαιόλαδο
Για το κουνουπίδι
  •  1 μέτριο κουνουπίδι, χωρίς το σκληρό μέρος του κοτσανιού, κομμένο σε 4 ισόπαχες φέτες
  •  1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  •  1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ταμπουλέ
  1. Για να ετοιμάσουμε τις «μπριζόλες» κουνουπιδιού με ταμπουλέ αγκινάρας, αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ τον μισό χυμό λεμονιού (70 ml) και το πλιγούρι, συμπληρώνουμε με 180 ml ζεστό νερό, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το υγρό.
  2. Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ταμπουλέ (εκτός από τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού) και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Κουνουπίδι
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε εκεί τις φέτες κουνουπιδιού σε μονή στρώση.
  3. Τις αλείφουμε με λίγο από το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις αλατοπιπερώνουμε.
  4. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά από τη μία πλευρά.
  5. Τις γυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα σκέτο μικρό αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε τους σπόρους κόλιανδρου και του κύμινου για 30-40 δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  7. Τους κοπανίζουμε στο γουδί, τους ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό, αλατοπίπερο και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
  8. Ξεφουρνίζουμε το κουνουπίδι και μοιράζουμε τις φέτες σε πιάτα.
  9. Από πάνω μοιράζουμε κουταλιές από το ταμπουλέ και περιχύνουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο.
  10. Ραντίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 520 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.