Η συνταγή της ημέρας:'' Μπουκίτσες κοτόπουλου τηγανητές σε πίτα (αρμένικο ταντούνι)''

Άρτος και Θεάματα 09 Μαϊου 2023

Ένα από τα πιο παραδοσιακά καθημερινά αρμένικα φαγητά, που τυλίγεται σε πίτα lavash ή παρόμοια πίτα της προτίμησής μας.

Λουσινέ Νταρμπινιάν
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

«Κάθε μεγάλο σπίτι στην Αρμενία είχε στην αυλή του κι ένα μικρό δωμάτιο, ένα κουζινάκι στην πραγματικότητα, όπου μαγειρεύονταν οι πιο μπελαλίδικες συνταγές, αυτές που απαιτούσαν πολύ καθάρισμα ή τηγάνισμα, καθώς οι κυρίες δεν ήθελαν να λερώσουν την καλή τους κουζίνα με φαγητό ή να τη δουν ακατάστατη.

Ένα τέτοιο φαγητό είναι το ταντούνι, φτιαγμένο πάντα στο μικρό δωματιάκι, καθώς το τηγανητό κοτόπουλο πιτσιλάει πολύ». Βασικό υλικό της μαρινάδας είναι το citron, ένα λεμονίζον μυρωδικό που μοιάζει με το εστραγκόν.

Το αντικαθιστούμε είτε με εστραγκόν είτε με λουίζα, φρέσκα και ψιλοκομμένα ή ξερά και καλά τριμμένα. Θυμίζει ελαφρώς και θυμάρι, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λεμονοθύμαρο.

30' προετοιμασία
6' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 36'

Υλικά - Μερίδες: 5-6
  •  1.500 γρ. φιλέτα κοτόπουλου, ανάμεικτα από στήθος και μπούτι, σε κομμάτια 1 εκ.
  •  ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη μαρινάδα
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξερή λουίζα ή εστραγκόν ή λεμονοθύμαρο (με ελαφρές διαφορές μεταξύ τους στο τελικό αποτέλεσμα), καλά τριμμένα
  •  1 κουτ. σούπας κάρι
  •  1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά ή ανάμεικτη με καυτερή
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  περίπου 300 γρ. γιαούρτι
  •  300 γρ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  •  4-6 πίτες lavash (σε καταστήματα με ποντιακά, αρμένικα ή ρωσικά προϊόντα)
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το αρμένικο ταντούνι: Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε ξανά, καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  3. Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε 3-4 δόσεις ή περισσότερες (αν το βάλουμε όλο, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και το κοτόπουλο θα βράσει αντί να τηγανιστεί) και τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα κομμάτια να πάρουν παντού χρυσαφένιο χρώμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα
  1. Ζεσταίνουμε τις πίτες lavash για λίγα λεπτά, για να μαλακώσουν. Μοιράζουμε το κοτόπουλο και τα ντοματίνια στις πίτες και τις τυλίγουμε σε ρολό.
  2. Ρίχνουμε από πάνω γιαούρτι κατά βούληση και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρωδικό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 402 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.