Η συνταγή της ημέρας: ''Μπισκότα σκακιέρα''

Άρτος και Θεάματα 06 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτά τα μπισκότα βουτύρου με την όψη σκακιέρας είναι τα τέλεια βουτήματα για καφέ ή τσάι.

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

15' προετοιμασία
10' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 55'

Υλικά - Κομμάτια: 50
  •  200 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κομμάτια
  •  300 γρ. (2 + 1/3 κούπας) αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  •  90 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
  •  2 κάψουλες βανιλίνη
  •  2 κουτ. σούπας κακάο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε μπισκότα σκακιέρα, βάζουμε το βούτυρο, το αλεύρι και τη ζάχαρη στον κάδο ενός πολυκόφτη και τα αλέθουμε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε μεγάλο πολυκόφτη, κάνουμε τη διαδικασία στο μίξερ, με φτερό, ή ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  2. Κόβουμε τη ζύμη στα δύο.
  3. Στο ένα μέρος βάζουμε τη βανίλια και στο άλλο το κακάο.
  4. Ζυμώνουμε κάθε ζυμάρι χωριστά για να ομογενοποιηθεί. Αυτό με το κακάο θέλουμε να πάρει ομοιόμορφο σοκολατένιο χρώμα.
  5. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε ξανά στη μέση, έτσι ώστε να έχουμε 2 λευκά κομμάτια και 2 σοκολατένια.
  6. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα μπαστουνιού, φροντίζοντας όλα να έχουν ίδιο μήκος (περίπου 25 εκ.) και πλάτος.
  7. Στο τέλος πιέζουμε κάθε μπαστούνι από πάνω και έπειτα το γυρίζουμε και το πιέζουμε ξανά από κάθε πλευρά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παλάμη μας ή ένα ταψί), ώστε να το τετραγωνίσουμε όσο γίνεται.
  8. Βάζουμε το ένα λευκό μπαστούνι δίπλα στο ένα σοκολατένιο (κολλητά) και από πάνω τους τοποθετούμε τα άλλα δύο μπαστούνια με ανάποδη σειρά, δηλαδή πάνω από το λευκό να μπει το σοκολατένιο.
  9. Πιέζουμε ελαφρώς να κολλήσουν και τα τέσσερα μεταξύ τους και να γίνει ένα ενιαίο μακρόστενο κομμάτι.
  10. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  12. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες.
  13. Ξετυλίγουμε το ζυμάρι και το κόβουμε σε 50 φετάκια με πάχος 0,5 εκ.
  14. Τα μεταφέρουμε στα ταψιά και ψήνουμε τα μπισκότα σκακιέρα για 10 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 245 φορές