Η συνταγή της ημέρας: ''Μοσχαρίσια σουβλάκια από κόντρα φιλέτο, σε μαρινάδα γιαουρτιού με γκαράμ μασαλά''

Άρτος και Θεάματα 29 Ιουνίου 2023

Ζουμερά μοσχαρίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε γιαούρτι και γκαράμ μασαλά με πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


20' προετοιμασία
18' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 38'

Υλικά - Τεμάχια: 8-10
  •  1 κιλό μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, σε κύβους των 2,5 εκ. λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη μαρινάδα-σάλτσα
  •  60 ml χυμός λάιμ 2 εκ.
  •  φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  •  2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασαλά (σε μπαχαράδικα)
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο ή τσίλι
  •  1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
Για το σερβίρισμα
  •  16-18 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  6-8 πίτες αραβικές ή για σουβλάκι
  •  8-10 φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα
  •  1 χούφτα φύλλα κόλιανδρου ή δυόσμου
  •  2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
  1. Για να ετοιμάσουμε τα μοσχαρίσια σουβλάκια από κόντρα φιλέτο, σε μαρινάδα γιαουρτιού με γκαράμ μασαλά σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας-σάλτσας μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Αδειάζουμε τη μισή σε άλλο μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο για το σερβίρισμα.
  3. Ρίχνουμε τους κύβους κρέατος στο μπολ με την υπόλοιπη μαρινάδα, ανακατεύουμε καλά κάνοντας ελαφρύ μασάζ στο κρέας, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ψήσιμο
  1. Βγάζουμε το μπολ με το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σκουπίζουμε καλά το κρέας από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε) και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε από- σταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – Ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  4. Μοιράζουμε το κρέας σε 8-10 μεταλλικές μικρές σούβλες ή καλαμάκια και τα ψήνουμε για 12-18 λεπτά, ανάλογα με το αν τα θέλουμε ελαφρώς ή μέτρια ψημένα αντίστοιχα, γυρίζοντάς τα τακτικά.
  5. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σε πιατέλα για 3 λεπτά.
Σερβίρισμα
  1. Ζεσταίνουμε στη σχάρα τις πίτες μέχρι να μαλακώσουν και να λυγίζουν.
  2. Μοιράζουμε τα σουβλάκια στις πίτες και συμπληρώνουμε με ντοματίνια, σπαράγγια, φύλλα μυρωδικού, το φρέσκο κρεμμυδάκι και την υπόλοιπη μαρινάδα-σάλτσα που έχουμε αφήσει στο ψυγείο.
  3. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τυλίγουμε τις πίτες σε ρολό και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 633 φορές