Ζουμερά μοσχαρίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε γιαούρτι και γκαράμ μασαλά με πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα.
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, σε κύβους των 2,5 εκ. λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
- 60 ml χυμός λάιμ 2 εκ.
- φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασαλά (σε μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο ή τσίλι
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 90 ml ελαιόλαδο
- 300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
- 16-18 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 6-8 πίτες αραβικές ή για σουβλάκι
- 8-10 φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα
- 1 χούφτα φύλλα κόλιανδρου ή δυόσμου
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- λίγο ελαιόλαδο
- Για να ετοιμάσουμε τα μοσχαρίσια σουβλάκια από κόντρα φιλέτο, σε μαρινάδα γιαουρτιού με γκαράμ μασαλά σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας-σάλτσας μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε τη μισή σε άλλο μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο για το σερβίρισμα.
- Ρίχνουμε τους κύβους κρέατος στο μπολ με την υπόλοιπη μαρινάδα, ανακατεύουμε καλά κάνοντας ελαφρύ μασάζ στο κρέας, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Βγάζουμε το μπολ με το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σκουπίζουμε καλά το κρέας από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε) και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε από- σταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – Ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Μοιράζουμε το κρέας σε 8-10 μεταλλικές μικρές σούβλες ή καλαμάκια και τα ψήνουμε για 12-18 λεπτά, ανάλογα με το αν τα θέλουμε ελαφρώς ή μέτρια ψημένα αντίστοιχα, γυρίζοντάς τα τακτικά.
- Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σε πιατέλα για 3 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε στη σχάρα τις πίτες μέχρι να μαλακώσουν και να λυγίζουν.
- Μοιράζουμε τα σουβλάκια στις πίτες και συμπληρώνουμε με ντοματίνια, σπαράγγια, φύλλα μυρωδικού, το φρέσκο κρεμμυδάκι και την υπόλοιπη μαρινάδα-σάλτσα που έχουμε αφήσει στο ψυγείο.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τυλίγουμε τις πίτες σε ρολό και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.