Η συνταγή της ημέρας: ''Μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι, νηστίσιμες''

Άρτος και Θεάματα 24 Μαρτίου 2023

Οι γαρίδες της Μονής Σινά, εκτός από τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα, έχουν και ούζο και κονιάκ. Και είναι απίθανα νόστιμες και μυρωδάτες.

πατέρας Πορφύριος

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου, Νίκος Καρανικόλας


20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά Μερίδες: 4-5
  •  20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και «εντεράκι» (φυλάσσουμε τις ουρές και τα κελύφη στο ψυγείο, για άλλη συνταγή, π.χ. έναν ζωμό)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά κίτρινη, σε μεγάλα καρέ
  •  5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  70 ml ούζο
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  2 ντομάτες, τριμμένες
  •  1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις νηστίσιμες γαρίδες σαγανάκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαραθεί λίγο.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  3. Ρίχνουμε τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ούζο και το κονιάκ.
  4. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πάπρικες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές. Θέλουμε τα υλικά σχετικά τραγανά.
  6. Σερβίρουμε τις μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 353 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.