Η συνταγή της ημέρας: ''Μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι, νηστίσιμες''

Άρτος και Θεάματα 24 Μαρτίου 2023

Οι γαρίδες της Μονής Σινά, εκτός από τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα, έχουν και ούζο και κονιάκ. Και είναι απίθανα νόστιμες και μυρωδάτες.

πατέρας Πορφύριος

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου, Νίκος Καρανικόλας


20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά Μερίδες: 4-5
  •  20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και «εντεράκι» (φυλάσσουμε τις ουρές και τα κελύφη στο ψυγείο, για άλλη συνταγή, π.χ. έναν ζωμό)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά κίτρινη, σε μεγάλα καρέ
  •  5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  70 ml ούζο
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  2 ντομάτες, τριμμένες
  •  1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις νηστίσιμες γαρίδες σαγανάκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαραθεί λίγο.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  3. Ρίχνουμε τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ούζο και το κονιάκ.
  4. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πάπρικες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές. Θέλουμε τα υλικά σχετικά τραγανά.
  6. Σερβίρουμε τις μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 374 φορές

Τα ζώδια την Κυριακή του Πάσχα

Η μέρα φλέγεται από το πάθος του Άρη στον Λέοντα να σχηματίζει τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στον Κριό δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε το Πάσχα με συναίσθημα!

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.