Οι γαρίδες της Μονής Σινά, εκτός από τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα, έχουν και ούζο και κονιάκ. Και είναι απίθανα νόστιμες και μυρωδάτες.
πατέρας Πορφύριος
- 20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και «εντεράκι» (φυλάσσουμε τις ουρές και τα κελύφη στο ψυγείο, για άλλη συνταγή, π.χ. έναν ζωμό)
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μεγάλα καρέ
- 1 πιπεριά κίτρινη, σε μεγάλα καρέ
- 5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 70 ml ούζο
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τις νηστίσιμες γαρίδες σαγανάκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαραθεί λίγο.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Ρίχνουμε τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ούζο και το κονιάκ.
- Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πάπρικες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές. Θέλουμε τα υλικά σχετικά τραγανά.
- Σερβίρουμε τις μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.