Η συνταγή της ημέρας: ''Μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι, νηστίσιμες''

Άρτος και Θεάματα 24 Μαρτίου 2023

Οι γαρίδες της Μονής Σινά, εκτός από τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα, έχουν και ούζο και κονιάκ. Και είναι απίθανα νόστιμες και μυρωδάτες.

πατέρας Πορφύριος

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου, Νίκος Καρανικόλας


20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά Μερίδες: 4-5
  •  20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και «εντεράκι» (φυλάσσουμε τις ουρές και τα κελύφη στο ψυγείο, για άλλη συνταγή, π.χ. έναν ζωμό)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μεγάλα καρέ
  •  1 πιπεριά κίτρινη, σε μεγάλα καρέ
  •  5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  70 ml ούζο
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  2 ντομάτες, τριμμένες
  •  1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις νηστίσιμες γαρίδες σαγανάκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαραθεί λίγο.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  3. Ρίχνουμε τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ούζο και το κονιάκ.
  4. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πάπρικες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές. Θέλουμε τα υλικά σχετικά τραγανά.
  6. Σερβίρουμε τις μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 316 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.