Η συνταγή της ημέρας: ''Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη''

Άρτος και Θεάματα 21 Αυγούστου 2024

Υπέροχη μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ. Και μάλιστα χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Παυλίνα Παπαντωνίου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

7' προετοιμασία
45' βράσιμο
Σύνολο: 52'

Υλικά - Μερίδες: Για 1 μεγάλο βάζο
  •  1 κιλό σύκα μαύρα, ώριμα (τα πλένουμε και αφαιρούμε μόνο το κοτσάνι)
  •  300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και κάποια ντελικατέσεν -εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι αγαύης)
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  •  1/2 λοβός βανίλιας, προαιρετικά (ξύνουμε το εσωτερικό του με τη λάμα του μαχαιριού για να πάρουμε τα σποράκια)
  •  λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ χωρίς ζάχαρη, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να διαλυθούν τα φρούτα σε ένα πυκνό σιρόπι. Ελέγχουμε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα και αποσύρουμε.
  2. Αν θέλουμε, πολτοποιούμε τη μαρμελάδα στο μούλτι, για να διαλυθούν καλά όλα τα κομμάτια του σύκου.
  3. Αποθηκεύουμε την μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ χωρίς ζάχαρη σε αποστειρωμένο βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά

Η μαρμελάδα σύκο ταιριάζει πάρα πολύ με τυριά. Σερβίρετέ τη μαζί με διάφορα είδη, όπως γραβιέρα και κασέρι, αλλά και με μαλακά λευκά κατσικίσια, και συνοδεύστε με καρύδια και παξιμάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1408 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Η Σελήνη στον Υδροχόο σε τρίγωνο με τον Δία στους Διδύμους στήνει το ιδανικό σκηνικό για χαλαρή κοινωνικότητα, αστεία, αφηρημένες συζητήσεις και μια αίσθηση ελευθερίας που μοιάζει με την πρώτη ανοιξιάτικη βουτιά στη θάλασσα.

Τα ζώδια την Κυριακή του Πάσχα

Η μέρα φλέγεται από το πάθος του Άρη στον Λέοντα να σχηματίζει τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στον Κριό δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε το Πάσχα με συναίσθημα!