Η συνταγή της ημέρας: ''Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη''

Άρτος και Θεάματα 21 Αυγούστου 2024

Υπέροχη μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ. Και μάλιστα χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Παυλίνα Παπαντωνίου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

7' προετοιμασία
45' βράσιμο
Σύνολο: 52'

Υλικά - Μερίδες: Για 1 μεγάλο βάζο
  •  1 κιλό σύκα μαύρα, ώριμα (τα πλένουμε και αφαιρούμε μόνο το κοτσάνι)
  •  300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και κάποια ντελικατέσεν -εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι αγαύης)
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  •  1/2 λοβός βανίλιας, προαιρετικά (ξύνουμε το εσωτερικό του με τη λάμα του μαχαιριού για να πάρουμε τα σποράκια)
  •  λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ χωρίς ζάχαρη, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να διαλυθούν τα φρούτα σε ένα πυκνό σιρόπι. Ελέγχουμε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα και αποσύρουμε.
  2. Αν θέλουμε, πολτοποιούμε τη μαρμελάδα στο μούλτι, για να διαλυθούν καλά όλα τα κομμάτια του σύκου.
  3. Αποθηκεύουμε την μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ χωρίς ζάχαρη σε αποστειρωμένο βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά

Η μαρμελάδα σύκο ταιριάζει πάρα πολύ με τυριά. Σερβίρετέ τη μαζί με διάφορα είδη, όπως γραβιέρα και κασέρι, αλλά και με μαλακά λευκά κατσικίσια, και συνοδεύστε με καρύδια και παξιμάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1288 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.