Η συνταγή της ημέρας: ''Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλα από την Αχαΐα''

Άρτος και Θεάματα 29 Φεβρουαρίου 2024

Μακαρονόπιτα με λαχταριστή υφή και πλούσια αρώματα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται φορμαέλα Αραγονίας, αλλά είναι δυσεύρετο τυρί, γι’ αυτό το αντικαθιστούμε με μια πικάντικη γραβιέρα.

Γιώργος Φελεμέγκας

Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός - Food styling: The eaters / Δημήτρης Αλβανός


Υπάρχει συχνά μια παρεξήγηση για τις μακαρονόπιτες και πιστεύεται πως είναι πίτες με φύλλα και γέμιση με ζυμαρικά, συνδυασμός που είναι λογικό να θεωρείται βαρύς και αταίριαστος.

Στην πραγματικότητα, η μακαρονόπιτα στην Αχαΐα είναι ένα πλούσιο αλλά ωραιότατο φαγητό με μακαρόνια, τυριά, γάλα και βούτυρο, ψημένα όλα μαζί σε ταψί, χωρίς φύλλα φυσικά, ένα είδος παστίτσιου χωρίς κιμά.

Στην Αιγιάλεια, όπου είναι βρισκούμενα άφθονα τα έξοχα τυροκομικά αιγοπρόβεια προϊόντα του Χελμού, η μακαρονόπιτα φτιάχνεται με ντόπια τυριά, πρόβειο γάλα και αυγά, και είναι ένα πλούσιο φαγητό, ό,τι πρέπει για τις ημέρες της Τυρινής.

Οι αναλογίες που μας δίνει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Γιώργος Φελεμέγκας είναι τέλεια υπολογισμένες για μια μακαρονόπιτα με λαχταριστή υφή και πλούσια αρώματα.

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται φορμαέλα Αραγονίας, αλλά είναι δυσεύρετο τυρί, γι’ αυτό το αντικαθιστούμε με μια πικάντικη γραβιέρα.

15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί 30 x 40 εκ.
  •  1 πακέτο (500 γρ.) μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο
  •  6 αυγά
  •  1.400 ml πρόβειο γάλα (βρίσκουμε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ και γαλακτοπωλεία, διαφορετικά το αντικαθιστούμε με αγελαδινό)
  •  120 γρ. νωπή μυζήθρα, θρυμματισμένη
  •  250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  •  500 γρ. φέτα Καλαβρύτων, θρυμματισμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλα από την Αχαΐα, ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε το γάλα, τη μυζήθρα, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Σκορπίζουμε στο ταψί το βούτυρο και προθερμαίνουμε το σκεύος, μέχρι το βούτυρο να κάψει και να τσιτσιρίσει (αυτό θα γίνει πριν προθερμανθεί ο φούρνος).
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο (φορώντας γάντι κουζίνας) και ρίχνουμε εκεί αμέσως τα μακαρόνια. Τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
  7. Περιχύνουμε με το μείγμα τυριών, σκορπίζουμε από πάνω τη φέτα και ανακατεύουμε τα υλικά απαλά.
  8. Φουρνίζουμε και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία, ρόδινη κρούστα στην επιφάνεια.
  9. Σερβίρουμε τη μακαρονόπιτα ζεστή ή χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 446 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.