Η συνταγή της ημέρας: ''Λαζάνια με σπανάκι, πράσα και τυριά''

Άρτος και Θεάματα 17 Απριλίου 2023

Τα λαζάνια αυτά τα έφτιαξε η κυρία Μαρία, προσκυνήτρια στο Σινά, για να ευχαριστήσει τους πατέρες για τη φιλοξενία τους.

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Η χόρτινη γέμιση είναι πλούσια, γλυκιά και μυρωδάτη. Γι’ αυτό ευθύνεται η κρέμα γάλακτος, η μεγάλη ποσότητα από φρέσκα κρεμμυδάκια και πράσα, όπως επίσης και η προσθήκη του καπνιστού τυριού.


20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 πακέτο λαζάνια (500 γρ.)
  •  200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για τη γέμιση
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  1.500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
  •  1 κιλό πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  •  200 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
  •  250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
  •  500 γρ. χυμός ντομάτας (πασάτα)
  •  400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
  1. Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με σπανάκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε έντονα και γρήγορα το σπανάκι μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
  3. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τα πράσα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με το σπανάκι.
  7. Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί, τη φέτα και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Σάλτσα ντομάτας
  1. Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε (χωρίς να τη σκουπίσουμε), ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την κρέμα γάλακτος και το μπαχάρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  2. Ταυτόχρονα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσουν τα (νόστιμα) καμένα υπολείμματα από το σοτάρισμα των λαχανικών.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ψήσιμο
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις κάτω αντιστάσεις.
  2. Σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. απλώνουμε μία λεπτή στρώση σάλτσας και καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί, σπάμε κάποια λαζάνια σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν και να καλύψουν τη σάλτσα.
  3. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση γέμιση, επαναλαμβάνουμε με μία στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με σάλτσα.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τελειώνοντας με σάλτσα. Ίσως να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λαζάνια.
  5. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  7. Γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του φαγητού.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, να κρυώσει λίγο και να σταθεί, και σερβίρουμε τα λαζάνια κόβοντάς τα σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 464 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025: ''Τάρτα με φράουλες και κρέμα, κλασική και αγαπημένη''

Δεν υπάρχει πιο ωραίο και πιο φίνο γλυκό από μια κλασική τάρτα με φράουλες που στο εσωτερικό της κρύβει μια υπέροχη, βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής αρωματισμένη με φυσική βανίλια.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Σχοινάς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συναδέλφου Νίκου (Νικολάου) Σχοινά, ο οποίος έφυγε ξαφνικά σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα ζώδια την Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Μέρα της Εθνικής μας Επετείου και το τρίγωνο της Σελήνης από τον Υδροχόο με τον Δία από τους Διδύμους φέρνει ευκαιρίες, αισιοδοξία και, γιατί όχι, λίγη παραπάνω τύχη στην καθημερινότητά παραπάνω.