Τα λαζάνια αυτά τα έφτιαξε η κυρία Μαρία, προσκυνήτρια στο Σινά, για να ευχαριστήσει τους πατέρες για τη φιλοξενία τους.
Η χόρτινη γέμιση είναι πλούσια, γλυκιά και μυρωδάτη. Γι’ αυτό ευθύνεται η κρέμα γάλακτος, η μεγάλη ποσότητα από φρέσκα κρεμμυδάκια και πράσα, όπως επίσης και η προσθήκη του καπνιστού τυριού.
- 1 πακέτο λαζάνια (500 γρ.)
- 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1.500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 1 κιλό πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 200 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
- 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γρ. χυμός ντομάτας (πασάτα)
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με σπανάκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε έντονα και γρήγορα το σπανάκι μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
- Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα πράσα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με το σπανάκι.
- Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί, τη φέτα και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε (χωρίς να τη σκουπίσουμε), ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την κρέμα γάλακτος και το μπαχάρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ταυτόχρονα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσουν τα (νόστιμα) καμένα υπολείμματα από το σοτάρισμα των λαχανικών.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις κάτω αντιστάσεις.
- Σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. απλώνουμε μία λεπτή στρώση σάλτσας και καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί, σπάμε κάποια λαζάνια σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν και να καλύψουν τη σάλτσα.
- Από πάνω απλώνουμε μία στρώση γέμιση, επαναλαμβάνουμε με μία στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με σάλτσα.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τελειώνοντας με σάλτσα. Ίσως να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λαζάνια.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του φαγητού.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, να κρυώσει λίγο και να σταθεί, και σερβίρουμε τα λαζάνια κόβοντάς τα σε κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.