Η συνταγή της ημέρας: ''Λαζάνια με σπανάκι, πράσα και τυριά''

Άρτος και Θεάματα 17 Απριλίου 2023

Τα λαζάνια αυτά τα έφτιαξε η κυρία Μαρία, προσκυνήτρια στο Σινά, για να ευχαριστήσει τους πατέρες για τη φιλοξενία τους.

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Η χόρτινη γέμιση είναι πλούσια, γλυκιά και μυρωδάτη. Γι’ αυτό ευθύνεται η κρέμα γάλακτος, η μεγάλη ποσότητα από φρέσκα κρεμμυδάκια και πράσα, όπως επίσης και η προσθήκη του καπνιστού τυριού.


20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 πακέτο λαζάνια (500 γρ.)
  •  200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για τη γέμιση
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  1.500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
  •  1 κιλό πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  •  200 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
  •  250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
  •  500 γρ. χυμός ντομάτας (πασάτα)
  •  400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
  1. Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με σπανάκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε έντονα και γρήγορα το σπανάκι μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
  3. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τα πράσα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με το σπανάκι.
  7. Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί, τη φέτα και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Σάλτσα ντομάτας
  1. Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε (χωρίς να τη σκουπίσουμε), ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την κρέμα γάλακτος και το μπαχάρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  2. Ταυτόχρονα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσουν τα (νόστιμα) καμένα υπολείμματα από το σοτάρισμα των λαχανικών.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ψήσιμο
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις κάτω αντιστάσεις.
  2. Σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. απλώνουμε μία λεπτή στρώση σάλτσας και καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί, σπάμε κάποια λαζάνια σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν και να καλύψουν τη σάλτσα.
  3. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση γέμιση, επαναλαμβάνουμε με μία στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με σάλτσα.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τελειώνοντας με σάλτσα. Ίσως να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λαζάνια.
  5. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  7. Γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του φαγητού.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, να κρυώσει λίγο και να σταθεί, και σερβίρουμε τα λαζάνια κόβοντάς τα σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 411 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.