Κυριακάτικο φαγητό που βγάζει αρκετές μερίδες. Η σάλτσα που θα φτιάξουμε για το γιουβέτσι είναι γλυκιά και λίγο όξινη και απογειώνει τη γεύση του ψαριού.
- 500 γρ. κριθαράκι
- 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι, τριμμένο
- 500 γρ. περίπου φέτες σφυρίδας κομμένες σε μέτρια κομμάτια, χωρίς το κόκκαλο
- 160 γρ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 100 ml κρασί λευκό, ξηρό
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- αλάτι, πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- ελάχιστη ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, ίσα να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια.
- Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και να πάρουν χρώμα και γεύση.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα ταψί.
- Πέστο λιαστής ντομάτας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις λιαστές ντομάτες με το αλάτι, το σκόρδο, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το ξίδι.
- Ρίχνουμε το πέστο και ένα φύλλο δάφνης στο ταψί με το κριθαράκι.
- Προσθέτουμε αρχικά 1½ νεροπότηρο νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
- Κατά διαστήματα ελέγχουμε και, αν δούμε ότι το κριθαράκι έχει στεγνώσει, προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό.
- Στα 10 λεπτά ψησίματος προσθέτουμε το ψάρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι το κριθαράκι να γίνει.
Με το που βγει από το φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, γιατί θα συνεχίσει να απορροφά υγρό.