Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025: ''Τσάι Masala με οικογενειακή συνταγή μιας Ινδής''

Άρτος και Θεάματα 14 Φεβρουαρίου 2025

Masala σημαίνει μπαχαρικά στα ινδικά. Κι αυτό είναι το χαρακτηριστικά αρωματικού ροφήματος με μαύρο τσάι και γάλα. Έχει καρδάμωμο, γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ…

Garima Bhandari
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


H Garima Bhandari είναι Ινδή κάτοικος της Αθήνας και μας δίνει την αυθεντική συνταγή για το διάσημο τσάι από την περιοχή Ασάμ, στα βορειοδυτικά της ινδικής χερσονήσου. Φτιάχνεται με μαύρο τσάι, γάλα και συγκεκριμένα μπαχαρικά, όπως μας τα έδωσε η Garima και παρουσιάζουμε στη συνταγή, αλλά μπορούμε να προσαρμόσουμε τις αναλογίες τους ανάλογα με τα γούστα μας.

20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: για 2 φλιτζάνια
  •  4 πράσινα καρδάμωμα
  •  5-6 σπόρους μαύρο πιπέρι
  •  2 καρφάκια γαρίφαλο
  •  1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  •  5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη
  •  1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  2 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
  •  2 κουτ. γλυκού μαύρο τσάι, σε φύλλα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τσάι Masala, αρχικά κοπανίζουμε, στο γουδί, τα καρδάμωμα, το μαύρο πιπέρι, το γαρίφαλο και το ξυλάκι κανέλας, μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.
  2. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Χτυπάμε στο γουδί την ρίζα τζίντζερ για να σπάσει και να βγάλει τους χυμούς της.
  4. Την προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με τα μπαχαρικά.
  5. Έπειτα, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και το μαύρο τσάι και συνεχίζουμε το ζέσταμα έως ότου αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες
  6. Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μείγμα για 5 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε για 1½-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί κι αυτό.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Σουρώνουμε το τσάι στην τσαγιέρα μας ή απευθείας σε δύο φλιτζάνια και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 461 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.